Τα διφωσφονικά αποτελούν κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στους ενήλικες για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας, καθώς και για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούν απώλεια οστικής μάζας (όπως  νόσος Paget).

    Άλλη ένδειξη για τη χρήση τους είναι οι ασθενείς που πάσχουν από υπερασβεστιαιμία λόγω διαφόρων νεοπλασμάτων όπως το πολλαπλό μυέλωμα ή σε μεταστάσεις καρκίνων του προστάτη ή του στήθους στα οστά. Η δράση των φαρμάκων αυτών είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη θεραπευτική του καρκίνου καθώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση και τον περιορισμό των οστικών μεταστάσεων, του οστικού πόνου και της κακοήθους υπερασβεστιαιμίας που προκαλούνται από τα κακοήθη νεοπλάσματα.

    Τα διφωσφονικά φάρμακα χορηγούνται είτε από το στόμα (θεραπεία οστεοπόρωσης) είτε ενδοφλέβια (θεραπεία καρκίνου). Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σκευάσματα Zometa, Aclasta, Aredia, Pamidronat, Bodronat, Ibandronat, Bonviva, Alendron, Fosamax, Actonel τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως.

    Οδηγίες λήψης για λιγότερες επιπλοκές

    1.  Ο ασθενής πρέπει να είναι τελείως νηστικός όταν λαμβάνει το φάρμακο. Γιαυτό και προτείνεται η λήψη να γίνεται αμέσως μετά την πρωϊνή έγερση, με ένα μεγάλο ποτήρι νερού από την βρύση.
    2. Μετά τη λήψη ο ασθενής δεν πρέπει για 30 λεπτά να ξαπλώσει, να σκύψει για πολύ ώρα (στρώσιμο κρεββατιών ή κάθισμα στην τουαλέτα) ή να οδηγήσει αυτοκίνητο. Το καλύτερο είναι να είναι όρθιος κυκλοφορώντας στο σπίτι. Σε ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να μείνουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι καλό είναι να δώσουμε άλλη θεραπεία.
    3. Αφού περάσουν 30 περίπου λεπτά τότε ο ασθενής μπορεί να φάει το πρωϊνό του, το οποίο δεν πρέπει να περιέχει γαλακτοκομικά, διότι το Ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά ενώνεται με το φάρμακο και το τελευταίο δεν απορροφάται. Γαλακτοκομικά ο ασθενής μπορεί να λάβει από το μεσημεριανό του και μετά.
    4. Εάν ο ασθενής λαμβάνει και άλλα φάρμακα, μπορεί να τα λάβει μετά το πρωϊνό του.
    5. Εάν ο ασθενής λαμβάνει φάρμακο για τον θυροειδή που θέλει και αυτό 30 λεπτά κενό στομάχι έχει την λύση, να το λάβει μισή ώρα πριν το Διφωσφονικό.
    6. Επειδή τα διφωσφονικά ερεθίζουν το στομάχι, σε ασθενείς που έχουν χρόνια γαστρίτιδα ή καλύτερα ευαίσθητο στομάχι, μπορούμε να χορηγήσουμε το προηγούμενο βράδυ από την λήψη των Διφωσφονικών, μια ομεπραζόλη για προστασία .

    Εάν εφαρμοσθούν κατά γράμμα, οι παραπάνω οδηγίες, τότε το φάρμακο, περνά παρασυρόμένο από το νερό, από τον οισοφάγο στον στόμαχο και με την ορθοστασία από τον στόμαχο στο έντερο, όπου και απορροφάται. Ο,τι αναστέλλει αυτή την πορεία, καθυστερεί το Διφωσφονικό στο στόμαχο, το οποίο εάν διαλυθεί τοπικά, μπορεί και να ερεθίσει τον στόμαχο ή τον οισοφάγο αλλά και να μειώσει την απορρόφησή του στο έντερο.

    Συχνές παρενέργειες

    • Κεφαλαλγία, ζάλη, ίλιγγος.
    • Γαστρεντερικές διαταραχές (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, δυσφαγία, οισοφαγίτιδα, διαβρώσεις οισοφάγου)
    • Μυοσκελετικές διαταραχές (μυοσκελετικός πόνος)
    • Οστεονέκρωση γνάθων* (όταν συνυπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες)

     Σπάνιες παρενέργειες

    • Ελκύσεις βλεννογόνου στόματος
    • Κνίδωση, αγγειοοίδημα
    • Διαταραχές οφθαλμών (ραγοειδίτις, σκληρίτιδα)
    • Στένωση οισοφάγου
    • Διαταραχές του δέρματος (εξανθήματα, κνησμός, ερύθημα,σύνδρομο StevensJohnson, σύνδρομο Lyell)