• ΓΕΝΙΚΑ
  • by Giorgos Spiliotopoulos
  • 15 Δεκεμβρίου, 2022
    Μια πλήρης και επιμελής κλινική εξέταση  διενεργείται για να διερευνήσει ένα προβλημα στο γόνατο σας και αρκεί να διαγνώσει μια ενδαρθρικη βλάβη σε λίγα μονο λεπτά.
    Κατά την κλινική εξέταση θα ελεγχθούν και τα δύο γόνατά σας και τα παθολογικά ευρήματα από το πάσχον γόνατο θα συγκριθούν με αυτά του υγιούς.  Ο γιατρός σας θα ελέγξει επίσης και την νευρολογικη του κατάσταση καθως και την κατάσταση των αγγείων του ποδιού .
    Κατα την κλινική εξέταση ο Ορθοπαιδικός θα “επιθεωρήσει” το γόνατό σας οπτικά για ερυθρότητα, πρήξιμο, παραμόρφωση ή αλλαγές στο δέρμα.
    Αρχικά θα ψηλαφήσει το γόνατό σας  για να διαπιστωθει εαν ειναι ζεστό ή κρύο ,εαν παρουσιάζει πρήξιμο,εαν εχει ευαισθησία,φυσιολογική ροή αίματος και αν διατηρεί την αίσθητικοτητα του.
    Στην συνεχεια θα ελέγξει το εύρος κίνησης του γονάτου σας και θα διερευνήσει ήχους που παράγονται κατα την κίνηση του.  Ο έλεγχος γίνεται παθητικά και ενεργητικά. Σε μια παθητική κλινική εξέταση, ο γιατρός σας θα μετακινήσει το πόδι και την άρθρωση του γόνατος.
     Σε ένα ενεργητικό τεστ, θα σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε τους μύες σας για να μετακινήσετε το πόδι και την άρθρωση του γόνατος.
    Ταυτόχρονα, ο γιατρός σας θα ακούσει τους ήχους που αναπαράγονται (κριγμος)  ή ήχοι από αλλα μηχανικά αίτια (ρηξη μηνισκου ή ελευθερα σωμάτια).
    Κατα την κλινική εξέταση διενεργούνται ειδικές δοκιμασίες (tests) για να διερευνηθεί η επαρκεια των συνδέσμων του γονάτου σας , οι οποίοι σταθεροποιούν και υποστηρίζουν την άρθρωση σας.
    Οι δοκιμασίες αυτες περιλαμβάνουν:
    • Δοκιμασιες βλαισοτητας-Ραιβοτητας (valgus και varus tests) , που ελέγχουν τους έσω και έξω πλάγιους συνδέσμους. Σε αυτές τις εξετάσεις, ενώ ξαπλώνετε στο εξεταστικό τραπέζι, ο γιατρός σας τοποθετεί το ένα χέρι στην άρθρωση του γόνατος και το άλλο στον αστράγαλο και ασκεί δυνάμεις από τη μια πλευρά ή την άλλη στην άρθρωση .Σε διαταραχη του συνδεσμου αναπαραγεται πόνος και διαπιστώνεται ευαισθησία στην περιοχή.
    • Η οπίσθια συρταροειδής δοκιμασια (posterior drawer test)  ελέγχει τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο . Σε αυτό το τεστ, ξαπλώνετε στο τραπέζι με το γόνατό σας λυγισμένο σε γωνία 90 μοιρών και το πελμα σας επίπεδο παταει πανω στο εξεταστικο  κρεβατι . Ο γιατρός σας θα βάλει τα χέρια του γύρω από το ποδι σας ακριβώς κάτω από το γόνατό σας και θα σπρώξει ευθεία προς τα πίσω στο γονατο σας. Η ολισθηση της κνήμης προς τα πίσω με ευκολία θα δώσει την αίσθηση στο γιατρο για την επαρκεια του συνδέσμου σας.
    • Η δοκιμασια Lachman-Noulis χρησιμοποιειται για να ελέγξει τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL). Σε αυτό το τεστ, ενώ ξαπλώνετε στο τραπέζι, ο γιατρός σας θα λυγίσει ελαφρά το γόνατό σας και θα κρατήσει τον μηρό σας με το ένα χέρι. Με το άλλο χέρι θα κρατήσει το πάνω μέρος της γάμπας σας και θα τραβήξει προς τα εμπρός. Το τεστ Lachman δινει πληροφοριες στον εξεταστη για πλήρη ρήξη του προσθίου χιαστού .
    • Η πρόσθια συρταροειδής δοκιμασία ειναι αλλη μια ειδική εξέταση που ελέγχει την επαρκεια του προσθιου χιαστου. Σε αυτό το τεστ, ξαπλώνετε στο τραπέζι με το γόνατό σας λυγισμένο σε γωνία 90 μοιρών και το πόδι σας επίπεδο πανω στο εξεταστικο κρεβάτι . Ο γιατρός σας θα βάλει τα χέρια του ακριβώς κάτω από το γόνατό σας και θα τραβήξει ευθεία  μπροστα το πόδι σας. Η θετικη δοκιμασια
    • Με την δοκιμασία Pivot-Shift , ελέγχεται επίσης η ακεραιότητα του προσθιου χιαστου. Σε αυτή τη δοκιμασία , το πόδι εκτείνεται και ο γιατρός σας κρατά τη γάμπα σας με το ένα χέρι ενώ στρίβει το γόνατο και πιέζει προς το σώμα με στροφικη κατεύθυνση . Συχνά διενεργειται λίγο πριν την αρθροσκόπηση γόνατος και αφού η αναισθησία έχει χαλαρώσει πλήρως τους μύες.
    • Με το τεστ McMurray μπορεί να διαπιστωθεί βλάβη στους μηνίσκους .  Σε αυτό το τεστ, ενώ ξαπλώνετε στο τραπέζι, ο γιατρός σας κρατά το γόνατό σας και το κάτω μέρος του ποδιού σας. Στη συνέχεια περιστρεφει το πόδι (λυγίζοντας το γόνατό σας)  και με τον τροπο αυτο πιέζει μερικώς τους μηνισκους στο γόνατο. Εάν υπάρχει πόνος και ο ήχος ή η αίσθηση ενός κρότου, οι μηνίσκοι εχουν υποστεί βλάβη.
    Εκτός απο τις παραπάνω δοκιμασίες υπάρχουν και πολλές άλλες οι οποίες μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για διάφορες ανατομικές δομές στο γόνατο. Πλέον η χρήση του δυναμικού υλερηχογραφήματος στο ιατρείο συμπληρώνει την κλινική εξέταση εκτοξεύοντας την διαγνωστική προσέγγιση σε αρκετά υψηλά ποσοστά.
    Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί εξέταση εκλογής για αρκετές ενδααρθρικές βλάβες ωστόσο δεν αποτελεί την μοναδική εξέταση και κυρίως δεν καθοριζει τον “καλό” απο τον “κακό” γιατρο. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν πρεπει να ξεχνάμε οτι η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιωνει την διαγνωση και αποτελεί χρησιμο εργαλείο που υποβοηθα την διάγνωση.

    Συχνα διαπιστώνουμε στο ιατρείο αδικαιολόγητες απαιτήσεις απο τους ασθενείς.
    Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ αποτελεί προιον ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ και ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να απαιτείται απο τους ασθενείς ιδιαίτερα με το επιχείρημα  για συνταγογραφηση εξ’αποστασεως ωστε να ακολουθήσει εξέταση στο ιατρείο.