• ΓΕΝΙΚΑ
  • by Giorgos Spiliotopoulos
  • 11 Ιανουαρίου, 2023
     Μια χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Πρωταρχικο ρόλο παίζει η απόφαση του ασθενούς να υποστηρίξει ψυχολογικά ενα χειρουργειο καθώς η όλη διαδικασία του  προκαλεί δικαιολογημενο άγχος .
    Μια χειρουργική επέμβαση είναι φυσικό να προκαλέσει ανησυχία και αρκετά ερωτήματα από την πλευρά του ασθενούς, στα οποία καλείται να απαντήσει ο χειρουργός, ως ο πρώτος αποδέκτης των ανησυχιών αυτών.
    Κάπου στην πορεία προς την χειρουργική επέμβαση ακούγεται και η λέξη «αναισθησία», οπότε νέες απορίες και ανησυχίες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες.
    Η αναισθησία προκαλεί τις περισσότερες φορές μεγάλη ανασφάλεια στον ασθενή και στους συγγενείς του και όλα αυτά συσσωρεύονται  σε μία και μόνο φράση που τα λεει ολα «Γιατρέ μου, θα ξυπνήσω;».
    Δύο πολύ συχνοί φόβοι που έχουν οι ασθενείς για την γενική αναισθησία είναι ότι δεν θα ξυπνήσουν ή ότι θα έχουν  τη συνείδησή τους κατα την επέμβαση  , με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κουνηθούν στη διάρκεια της επέμβασης. Και οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.
    Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από την αναισθησία είναι λιγότερη από 1 στις 100,000, (δηλαδή 0,0001%). Υπάρχουν διπλάσιες πιθανότητες κάποιος να πεθάνει από ένα τροχαίο. Τα νούμερα αυτά μας δείχνουν πόσο σπάνιες είναι οι σοβαρές επιπλοκές από την αναισθησία.
    Πολύ συχνά, η φοβία αυτή σχετίζεται με την απώλεια του ελέγχου. Οι πιο πολλοί άνθρωποι με φοβία για την αναισθησία του χειρουργείου (ολική νάρκωση) είναι αγχώδεις άνθρωποι που θέλουν να έχουν έλεγχο στα πράγματα, να περνάνε όλα από το χέρι τους .
    Στη σύγχρονη αναισθησιολογία, το ποσοστό  επιπλοκής ή θανάτου είναι πλέον πολύ σπάνιο και βρίσκεται κατά προσέγγιση στον έναν θάνατο ανά 250.000 αναισθησίες.
    Το στατιστικό αυτο νούμερο μπορεί να διαφέρει, όταν έχουμε να κάνουμε με ηλικιωμένους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας και σε μεγάλες επεμβάσεις.
     Παρόλα αυτά, και σε αυτόν τον πληθυσμό των ασθενών, τα ποσοστά θανάτων έχουν μειωθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτό το αποτέλεσμα έχουν συμβάλει η εξελιξη των φαρμακων, η καλή εκπαίδευση των αναισθησιολόγων και ασφαλως τα σύγχρονα μηχανήματα παρακολούθησης.
    Ποιοι παράγοντες ομως αυξανουν τους κινδύνους για την αναισθησία;
    Όπως συμβαίνει σε κάθε ζήτημα που αφορά την υγεία, πράγματα όπως το ιστορικό, η συνολική υγεία και άλλοι παράγοντες (όπως η κατανάλωση αλκοόλ) μπορεί να αυξάνουν ή να μειώνουν τον κίνδυνο στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης και τη νάρκωση. Κάποιοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου της αναισθησίας περιλαμβάνουν:
    • Ιστορικό επιληψίας
    • Καπνισμα
    • Αλκοολισμός
    • Διαβητης
    • Παχυσαρκία
    • Αλλεργικες αντιδράσεις ή προηγούμενες κακές αντιδράσεις στην αναισθησία
    • Διαταραχές που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση
    • Φαρμακευτικές αγωγές που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας (π.χ. η ασπιρίνη)
    Αν κάποιος έχει οποιοδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου τότε η χειρουργική ομάδα των γιατρών που την πλαισιώνουν θα δημιουργήσει ένα πλάνο, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την χειρουργική επέμβαση ελαχιστοποιωντας τις επιπλοκές .
     Ο ρολος του αναισθησιολογου ειναι εξισου σημαντικος με του χειρουργού καθώς κινείται σε 4 βασικούς άξονες
    α)την κατοχύρωση της ασφάλειας του ασθενούς .
    β) την  ποιοτική του αφύπνιση
    γ)τον έλεγχο και διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου
    δ)τον καθησυχασμο του (σε συνεργασία με τον χειρουργο) πριν απο το χειρουργείο.