Θα πρέπει να μάθετε να ακούτε το σώμα σας ώστε να ερμηνεύετε τα σημαδια του. Οι περισσότεροι τραυματισμοί  προκύπτουν έχοντας δώσει προηγουμένως σημάδια . Εκδηλώνονται αρχικά ως ήπιες ενοχλήσεις. Εάν έχετε κάποιο πόνο, απλά μην προπονείστε. Αν νιώθετε κάποιο πόνο σκεφτείτε το ενδεχόμενο επικείμενου τραυματισμού. Σταματήστε την δραστηριότητα και ξεκουραστείτε για λίγες μέρες. Όταν ο πόνος υποχωρήσει, μπορείτε να ξαναρχίσετε την προπόνηση ακολουθώντας χαλαρούς ρυθμούς. Αν ο πόνος επιμένει, τότε προγραμματίστε επίσκεψη σε ειδικό Ορθοπαιδικό.
  Μη βιάζεστε να ακολουθήσετε απαιτητικά προγράμματα. Η πρώτη αιτία τραυματισμών είναι η υπέρχρηση. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές της προπόνησης .

  • Η προπόνηση ενδυνάμωσης βοηθάει να διατηρείται το σώμα σας ικανό να ανταποκριθεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθούν οι μυες σας. Για παράδειγμα οι δρομείς που ενισχύουν τους μύες στα ισχία  (απαγωγούς, προσαγωγούς, μείζονα γλουτιαίο) αυξάνουν τη σταθερότητα των ποδιών τους  ενώ παράλληλα περιορίζουν με τον τρόπο αυτό την πιθανότητα τραυματισμών στο γόνατο.
  • Μην παραλείπετε να κάνετε διατάσεις. Οι διατάσεις ιδιαίτερα μετά το τρέξιμο μειώνουν την μυϊκή ακαμψία και βελτιώνουν την ελαστικότητά τους. Οι τακτικές διατάσεις που γίνονται με το σωστό τρόπο θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Διατάσεις πρέπει να γίνονται σε όλες τις μυϊκές ομάδες των κάτω άκρων.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα υποδήματα για  την συγκεκριμένη άσκηση. Τα σωστά αθλητικά υποδήματα και η κατάλληλη ενδυμασία είναι σημαντικά για την πρόληψη των τραυματισμών. Επιλέξτε υποδήματα με βάση τις απαιτήσεις του αθλήματος καθώς και τις ανατομικές σας ανάγκες. Είναι σημαντικό τα επιλεγμένα υποδήματα να αντισταθμίζουν τυχόν προβλήματα στη μηχανική της κίνησής σας, εξ αιτίας προβλημάτων όπως η πλατυποδία. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει ένα πελματογράφημα βάσει του οποίου θα επιλεγεί  το κατάλληλο υπόδημα για το δικό σας πέλμα. 
  • Μην αυξάνετε την απόσταση  ή το βάρος άσκησης στην προπόνηση περισσότερο από 5% έως 10% την εβδομάδα. Εάν αναρρώνετε από τραυματισμό ή είστε άπειροι, είναι καλύτερο να παραμείνετε κοντά στο όριο του 5%. Αλλιώς κινδυνεύετε από τραυματισμό. 
  • Προσοχή χρειάζεται και στη διατροφή σας. Οι σύμπλοκοι υδατάνθρακες όπως αυτοί που βρίσκονται στα ζυμαρικά και στις πατάτες είναι ιδανικοί για να αναπληρώσουν την ενεργειακή απώλεια και να βοηθήσουν να αποφύγετε την κόπωση που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την μυϊκή ανάπλαση και επούλωση από τους μικροτραυματισμούς που προκαλούνται από την προπόνηση. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών είναι το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Καταναλώστε αρκετά υγρά ένα 24ωρο πριν από απαιτητικά προγράμματα εκγύμνασης. Φάτε ένα ελαφρύ πρωινό και αποφύγετε τη μείωση της διαιτητικής πρόσληψης την τελευταία στιγμή θεωρώντας ότι έτσι θα είστε πιο ανάλαφροι.