Με τον όρο ‘’υδροθεραπεία’’ αναφερόμαστε σε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικο πρόγραμμα που βασίζεται στο νερό και στις ιδιότητες του για την αποκατάσταση των ασθενών.

    Η θεραπευτική άσκηση στο νερό (γνωστή και ως υδροθεραπεία) αναφέρεται στην εφαρμογή του νερού ως θεραπευτικό μέσο και αποτελεί, από τις βασικότερες συνιστώσες της σύγχρονης Αποκατάστασης.

    Η ευεργετική επίδραση του νερού στην αποκατάσταση είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης αιώνες πριν, χρησιμοποιούσε εμβυθίσεις σε ζεστό ή κρύο νερό για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων του μυοσκελετικού.Η εναλλαγή στη χρήση ζεστού και κρύου νερού παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες στην θεραπεία του μυϊκού σπασμού, της αρθρίτιδας,των ρευματισμών και παραλύσεων. Σήμερα οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν το νερό ως μέσο αποκατάστασης με διάφορες υδροθεραπευτικές μεθόδους όπως κινησιοθεραπεία σε θεραπευτικές πισίνες ή με την εφαρμογή δινόλουτρων.

    Αντιλαμβανόμαστε οτι τα μπάνια και η οδηγία για αποκατάσταση χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες αποτελεί μια θεραπευτική οδηγία χωρίς αποτελέσματα. Οι οδηγίες  θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες και οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού στοχευμένες στο πρόβλημα.Διαφορετικά δεν αποδίδουν.

    Ένα μοναδικό πλεονέκτημα της φυσικοθεραπείας σε θεραπευτικές πισίνες είναι η λειτουργική αποκατάσταση, όπου η αντίσταση του νερού εφαρμόζεται ομοιόμορφα κατά την κίνηση σε όλες τις μυϊκές ομάδες. Στα σύγχρονα κέντρα αποκατάστασης η αντίσταση του νερού ρυθμίζεται με ειδικά συστήματα αντίθετης ροής και ταυτόχρονης χρήσης ρυθμιζόμενου ύψους βυθιζόμενης πλατφόρμας με σκοπό την προσαρμογή του φυσιοθεραπευτικού προγράμματος υδροθεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες και του στόχους κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

    Ειδικότερα, η θεραπευτική δράση του νερού βασίζεται στις 4 βασικές του ιδιότητες

     Άνωση. Με την βοήθεια της άνωσης οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα χωρίς καταπόνηση καθώς δεν υπάρχει φόρτιση στις αρθρώσεις.
    – Υδροστατική Πίεση. Βοήθα την φλεβική επιστροφή και την λειτουργία του λεμφικού συστήματος, συμβάλλοντας στη μείωση των οιδημάτων και αιματωμάτων. Επίσης, η πίεση στο στήθος προκαλεί την αποβολή περισσότερου αέρα από τους πνεύμονες, βοηθώντας έτσι και την αναπνευστική λειτουργία.
    – Αντίσταση του Νερού. Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Αυτή η δύναμη αντίστασης είναι ομοιόμορφη σε όλη την τροχιά κίνησης και εξαρτάται από την ταχύτητα της κίνησης και την επιφάνεια του μέλους που κινείται. Η δύναμη της αντίστασης του νερού σε συνδυασμό με την άνωση βοηθά στην ιδανικότερη αποκατάσταση ακόμη και των πιο αδύνατων μυών.
    – Θερμοκρασία. Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού για θεραπευτικούς σκοπούς θεωρείται στους 31-35° C. Με την εμβύθιση του ασθενούς σε ζεστό νερό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες χαρακτηριστικές ιδιότητες του νερού προάγεται η μυϊκή χαλάρωση, μειώνεται ο μυϊκός σπασμός και η σπαστικότητα, ενώ μειώνεται η ευαισθησία στον πόνο διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη των στόχων της αποκατάστασης.

    Η Υδροθεραπεία (άσκηση στο νερό) ενδείκνυται ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση:

    • Μυοσκελετικές κακώσεις
    • Οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας
    • Άλγος οσφυϊκό, θωρακικό ή αυχενικό
    • Νευρολογικές παθήσεις απο αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
    • Κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού,
    • Ινομυαλγία
    • Μετεγχειρητικέςκαταστάσεις
    • Τραυματισμών αθλητών υψηλού επιπέδου
    • Πρόληψη τραυματισμών που προέρχονται από υψηλές επιβαρύνσεις της προπόνησης στο έδαφος.

    Σε ποιες κατηγορίες παθήσεων παρατηρούμε τα καλύτερα αποτελέσματα;

    1. Χρόνιος πόνος:Η υδροθεραπεία είναι μια συνιστώμενη πορεία θεραπείας για ασθενείς με οποιοδήποτε είδος πάθησης χρόνιου πόνου. Η υδροθεραπεία μειώνει τον πόνο προωθώντας την φυσιολογική κίνηση, αυξάνοντας το μήκος των μυών, τη δύναμη και τον έλεγχο τους. Οι καταστάσεις που μπορεί να ωφεληθούν περιλαμβάνουν ινομυαλγία, σύνδρομο διαμερίσματος και μακροχρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις.
    2. Νευρολογικά:Άτομα με νευρολογικές παθήσεις είναι συχνά σε θέση να εκτελούν δραστηριότητες στην πισίνα που δεν μπορούν να εκτελέσουν στην ξηρά. Η υδροθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης ως τρόπος μείωσης του μυϊκού σπασμού σε ασθενείς με σοβαρή τραυματική εγκεφαλική βλάβη και αύξηση της αντοχής σε πολλές νευρολογικές καταστάσεις.
    3. Μυοσκελετικοί τραυματισμοί:Είτε σχετίζονται με τον αθλητισμό είτε σχετίζονται με την ηλικία, η υδροθεραπεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας μετά από μυοσκελετικό τραυματισμό. Οι συνήθεις καταστάσεις που αντιμετωπίζονται περιλαμβάνουν: οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, διάστρεμμα αστραγάλου και πόνο στην πλάτη.
    4. Μετά από χειρουργική επέμβαση:Η υδροθεραπεία χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση στην πλάτη, στην κοιλιακή χώρα ή στο κάτω μέρος των άκρων που τους προκαλεί δυσκολία στην κινητοποίηση και / ή αδυναμία. Η υδροθεραπεία βοηθά στην αύξηση της κίνησης των αρθρώσεων και στην αύξηση της μυϊκής δύναμης. Παραδείγματα χειρουργικών επεμβάσεων υδροθεραπείας μπορεί να είναι ευεργετικά μετά από: χειρουργική επέμβαση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, κατάγματος Colles και αρθροπλαστικές.

    Ποιά είναι τα Θεραπευτικά οφέλη της Υδροθεραπείας

    • Προάγει τη μυϊκή χαλάρωση  και βελτιώνει την κυκλοφορία
    • Μειώνει την ευαισθησία στον πόνο
    • Μειώνει το μυϊκό σπασμό και την σπαστικότητα
    • Επιτρέπει την ορθοστάτηση σε όσους δεν θα μπορούσαν (λόγω της άνωσης)
    • Προάγει την αχύτερη ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση (Αυξάνει την ευκολία κίνησης της άρθρωσης βελτιώνοντας και διατηρώντας την τροχιά των δύσκαμπτων αρθρώσεων)
    • Ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να ξεκινήσουν έγκαιρα προλαμβάνοντας τις επιπλοκές
    • Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη σε περιπτώσεις ατροφίας μυών  και μυικής αδυναμίας
    • Μειώνει τις βαρυτικές δυνάμεις με επακόλουθο βελτιωμένη τεχνική βάδισης
    • Βελτιώνει την περιφερική και λεμφική κυκλοφορία συμβάλλοντας έτσι στην απορρόφηση οιδημάτων και αιματωμάτων
    • Βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος
    • Βελτιώνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση του ασθενούς (ψυχολογικά)
    • Βοηθά στην απόκτηση της ισορροπίας και βελτιώνει την νευρομυική συναρμογή διευκολύνοντας την λειτουργική αποκατάσταση και ανεξαρτητοποίηση του ασθενούς.