Διανύουμε μια ψηφιακή εποχή στην οποία υπάρχει διαρκής αναδυόμενη ανάγκη για χρήση συσκευών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση των ασθενών αναφορικά με την σωστή στάση σώματος.
    “Tech neck”  αποτελεί μια νεο-εισαχθείσα ορολογία για να περιγράψει την καταπόνηση των μυών της αυχενικής μοίρας , προερχόμενη απο την χρήση συσκευών επικοινωνίας (κινητά , tablets , υπολογιστές). Η κάμψη του αυχένα για πολλές ώρες καθημερινά , από χρήση συσκευών , προκαλεί μυϊκούς σπασμούς , δυσκαμψία και πόνους.
    Οι Αμερικανοί δαπανούν καθημερινά (κατά μέσο όρο), σχεδόν 6 ώρες στα ψηφιακά μέσα από τις  οποίες οι 3,5 ώρες αναφέρονται σε μη φωνητικές δραστηριότητες.
    Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συχνές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον υπολογιστή αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τον πόνο στον αυχένα, τους ώμους και την οσφύ. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι η καθημερινή χρήση υπολογιστών για 2-3 ώρες επαρκούν για  να προκαλέσουν  πόνο στον αυχένα και τους ώμους ενώ η καθημερινή χρήση συσκευών ( μεγαλύτερη των 5 ωρών) ενδέχεται να συσχετιστεί με  πόνους στην οσφύ. Τα σύγχρονα επαγγέλματα, οι υγειονομικές κρίσεις (Covid-19) και η διαρκώς αυξανόμενη  τηλεργασία αποτελούν μερικά μόνο από τα αίτια που αυξάνουν τη χρήση υπολογιστών.
    Πολλές σύγχρονες ενασχολήσεις  απαιτούν το σώμα να καθηλώνεται μπροστά από έναν υπολογιστή για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα.
    Η πραγματικότητα είναι ότι οι ασθενείς βιώνουν πόνο μετά τη χρήση υπολογιστή για  2-5 ώρες . Όταν οι ασθενείς δεν είναι στον υπολογιστή τους στη δουλειά, είναι συνήθως κάνοντας χρήση στις προσωπικές τους συσκευές. Οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 2-4 ώρες την ημέρα στο κινητό από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία τους.
     Η κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός στην εμπρόσθια στάση του κεφαλιού έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η στάση αυτή του σώματος αλλάζει το βάρος του κεφαλιού
    “Tech Neck” είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στάση του κεφαλιού που υιοθετούμε ενώ κοιτάζουμε προς τα κάτω το κινητό μας. Η στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός είναι επιβαρυντική όταν τα αυτιά βρίσκονται μπροστά από τους ώμους και η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης χάνει την ουδέτερη της θέση.
    Μια αναφορά στο Neuro and Spine Surgery Journal αναφέρει ότι ένα κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει 4,5kg κιλά στην ουδέτερη θέση. Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός στην μπροστινή στάση του κεφαλιού ενώ κοιτάζετε το κινητό τηλέφωνο, το βάρος στο λαιμό αυξάνεται στα:
    • 12kg κιλά στις 15 μοίρες κλίση
    • 18kg κιλά στις 30 μοίρες κλίση
    • 22 κιλά στις 45 μοίρες κλίση
    • 27 κιλά στις 60 μοίρες κλίση

    Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε ανεπιθύμητα συμπτώματα;
    1. Διορθώνουμε τη θέση (ύψος ) που χειριζόμαστε το κινητό μας. Τοποθετούμε τη συσκευή ψηλότερα και πιο κοντά στα μάτια μας ώστε το κεφάλι να μην κάμπτεται.
    2. Κάνουμε συχνά διαλείμματα μετά από απαιτητική και πολύωρη χρήση συσκευών .
    3. Στεκόμαστε ευθεία υιοθετώντας καλή στάση σώματος (ουδέτερη θέση) με καλή υποστήριξη της πλάτης.
    4. Χαλαρώνουμε τους μύες με διαλείμματα στα οποία κάνουμε διατάσεις. (βλέπε σχετικό άρθρο).
    5. Γυμνάζουμε τους μύες της σπονδυλικής ωστε να μπορουν να ανταπεξελθουν σε απιτητικες εργασιες γραφειου. Οι γυμνασμενοι ειναι λιγοτερο επιρρεπείς σε πόνους.
    6. Γενικά θα πρέπει να αναζητούμε τρόπους και δραστηριότητες οι οποίες θα διατηρήσουν το σώμα μας περισσότερο δραστήριο.
    Η τεχνολογία εξελίσσεται και είναι τόσο σημαντική που αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας μας. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η υγεία μας  αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό για να επενδύσουμε.