• ΓΕΝΙΚΑ
  • by Giorgos Spiliotopoulos
  • 14 Μαρτίου, 2022
    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ορθοπαιδικοί χειρούργησαν λάθος γόνατο ή πραγματοποίησαν επέμβαση σε λάθος πόδι.
    Οι περιπτώσεις λανθασμένης επέμβασης δεν περιορίζονται μόνο στους ορθοπαιδικούς. Υπαρχουν περιπτώσεις όπου γενικοί χειρουργοί αφαίρεσαν λάθος μαστό ή νευροχειρουργοι έκαναν επέμβαση σε λαθος ημισφαιριο του εγκεφάλου. Υπαρχει σχετικη έρευνα που περιλαμβάνει 150000 περιπτώσεις επιβεβαιωμενων ιατρικων λαθών απο τις  οποίες οι 1000 περιπτώσεις αφορούσαν την επέμβαση υγιούς οργάνου.
    Από τις 1000 αυτές περιπτώσεις οι ορθοπαιδικοί αντιπροσωπεύονταν με 328 περιπτώσεις ιατρικού λάθους με δευτερους τους γενικούς χειρουργούς (155 περιπτώσεις).
    Σε διαφορετική μελέτη με 126 περιπτώσεις ιατρικού λάθους την 1η θέση με ποσοστό 41% καταλάμβαναν  πάλι  τα ορθοπαιδικά ιατρικά λαθη, στην 2η θεση ακολουθουθούσαν με ποσοστο 20%  λάθη στο πεδίο της γενικής χειρουργικής, 14% νευροχειρουργικου ενδιαφέροντος και τέλος με ποσοστό 11%  τα ουρολογικά περιστατικά.
    • Τα στατιστικά  δεδομενα στην Αμερική μαρτυρούν τα ακόλουθα:
    • Κάθε εβδομάδα συμβαίνουν 25 με 52 λανθασμένες χειρουργικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ.
    • Καταγράφεται μια λάθος χειρουργική πράξη για κάθε 112994 επεμβάσεις. Ωστοσο εκτιμάται οτι ο πραγματικος αριθμος ειναι μεγαλύτερος.
    • 2,7% των ασθενων που υποβάλλονται σε λανθασμενη επεμβαση δεν επιβίωνουν. Στατιστικά αποτελεί την 7η αιτια θανάτου μετα απο χειρουργικες πράξεις στις ΗΠΑ.
    • Τα 2/3 των ιατρων που κανουν λαθος είναι ηλικίας μεγαλύτερη των 40 ετών.
    Έχει υπολογιστεί πως 1 στους 4 ορθοπαιδικούς θα χειρουργήσει σε λάθος πλευρά στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.
    Επέμβαση σε λάθος πλευρά του σώματος παρατηρήθηκε σε ποσοστό 2.01 ανα 100,000 επεμβάσεις ενώ λάθος επέμβαση διαπιστώθηκε σε ποσοστό 0.67 ανα 100,000 επεμβάσεις .
    Για  λόγους ελαχιστοποίησης των ιατρικών λαθών έχει καθιερωθεί το πρωτόκολλο ελέγχου για την ασφάλεια των ασθενών γνωστό ως SURgical PAtient Safety System (SURPASS) checklist. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει πολλαπλούς ελεγχους κατα την διαρκεια της διαδρομής του ασθενούς προς το χειρουργείο.
    Σημαντικός σταθμός διασφάλισης σωστου χειρουργικου πεδίου αποτελεί η σημειωση του πάσχοντος μέρους πριν ο ασθενης μεταφερθεί στο χειρουργείο.
    Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών χειρουργών έχει ευαισθητοποιηθεί και προάγει διαρκώς την εκστρατεία καθιέρωσης της σημείωσης του πάσχοντος σκέλους.
    Αν και απλή αλλά ζωτικής σημασίας διαδικασία  η σημείωση του πάσχοντος σκέλους δεν διενεργείται πάντα από τον θεράποντα ιατρό. Στο 30% των περιπτώσεων (1 στα 3 περιστατικά) η σημείωση γίνεται από ειδικευόμενο ιατρό ή  από το νοσηλευτικό προσωπικό.
    Υπάρχουν αναισθησιολόγοι οι οποίοι δεν δέχονται να δώσουν αναισθησία σε αρρώστους που η πλευρά που θα χειρουργηθεί δεν είναι σημειωμένη.
    Συνοψίζοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι η χειρουργική διαδικασία θα πρέπει να επιβεβαιώνεται σε πολλαπλά στάδια και από αρκετούς ανθρώπους της χειρουργικής ομάδας.
    Η λίστα επιβεβαίωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει :
    • την ταυτοποίηση του ασθενούς ,
    • το είδος της επέμβαση και τέλος
    • την πλευρά ή το όργανο που θα χειρουργηθεί.