Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή (application) για συσκευές κινητών τηλεφώνων μεσω της οποιας μπορουν να διαγνωσουν σε μερικα δευτερόλεπτα εαν ο χρηστης πασχει απο περιφερικη μονονευροπαθεια (μεσου νευρου) γνωστη ως συνδρομο καρπιαιου σωλήνα.

    Τα ερευνητικα μελη της ομάδας με επικεφαλή τον Dr Koji Fujita ανέπτυξαν την εφαρμογή αυτή, για την ακρίβεια ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι (σε συσκευες κινητών τηλεφωνων) μέσω του οποιου αναλύονται οι κινήσεις του αντίχειρα και στην συνεχεια επεξεργάζονται απο το ειδικο λογισμικό της εφαρμογής .

    Ο χρήστης αρκεί να παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι για  1 λεπτο περίπου . Η εφαρμογή αυτη δοκιμάστηκε σε 50 συμμετέχοντες (15 ασυμπτωματικους και 35 πασχοντες με επιβεβαιωμενο ηλεκτρομυογραφικά σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα . Τα αποτελέσματα ηταν εκπληκτικά καθως υπήρχε διαγνωστική ευαισθησία σε ποσοστό 93%. Η ποσοστιαία αναλογία ηταν καλύτερη, συγκρινόμενη με την κλινική εξέταση απο ειδικούς.

    Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι σημαντικα καθώς μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστούν ασθενείς σε περιπτώσεις όπου υπαρχει αδυναμία να εξεταστούν από ειδικούς ή να υποβληθούν σε εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις.