• ΓΕΝΙΚΑ
 • by Giorgos Spiliotopoulos
 • 2 Φεβρουαρίου, 2024
  Η επίδραση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος στο σωματικό βάρος προβληματίζει αρκετές φορές τους υποψήφιους ασθενείς όταν αντικρίζουν τα μεταλλικά ενθέματα- προθέσεις πριν το χειρουργείο.

  Αν και το βάρος μιας μεμονωμένης αντικατάστασης γόνατος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του γόνατος και το μέγεθος του ασθενούς, τα εμφυτεύματα ζυγίζουν μόνο μερικά  γραμμάρια . Επομένως, δεν υπάρχει ενιαία απάντηση στο ερώτημα αυτό.

  Το σίγουρο είναι οτι το βάρος της πρόθεσης που τοποθετήθηκε θα είναι μεγαλύτερο από το βάρος του οστού που αφαιρέθηκε.Το βάρος επισης ποικίλλει ανάλογα με το γόνατο και το μέγεθος του σωματότυπου που τοποθετήθηκε.Τα οστά, οι μαλακοί ιστοί και ο φθαρμένος χόνδρος θα αφαιρεθούν πρώτα. Στη συνέχεια, υπάρχει το αθροιστικό βάρος της πρόθεσης, το οστικό τσιμέντο, το συστατικό της επιγονατίδας και η επένδυση από πολυαιθυλένιο που θα εισαχθεί στο γόνατό σας.

  Υπάρχουν αρκετές μελέτες που συγκρίνουν το βάρος των εμφυτευμάτων με το βάρος του φυσικού γόνατος. Σε μία προοπτική μελέτη διεξήχθη μελέτη μεταξύ δύο διαφορετικών εταιρειών πρωτογενούς ΤΚΑ με τσιμέντο.

  Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συλλέχθηκε το αφαιρεθέν οστό, οι μαλακοί ιστοί και το υπόλοιπο τσιμέντο μετά την εμφύτευση και ζυγιστηκαν  όλα ξεχωριστά στο τέλος. Και στις δύο ομάδες, τα εμφυτεύματα και το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε ήταν σημαντικά βαρύτερα από το αφαιρούμενο οστό και τους μαλακούς ιστούς.

  Το μέσο βάρος που αποκτήθηκε ήταν 266,7 ± 35,1 g για την ομάδα 1 και 279,1 ± 48,7 g για την ομάδα 2.

  Υπάρχει μια άλλη προοπτική μελέτη που ποσοτικοποίησε την αλλαγή βάρους σε  ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Τα οστά που αφαιρέθηκαν, οι μαλακοί ιστοί  συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και ζυγίστηκαν χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή ζυγαριά στο τέλος της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα αθροιστικά βάρη της πρόθεσης, του οστικού τσιμέντου, του συστατικού της επιγονατίδας και της επένδυσης πολυαιθυλενίου.

  Το μέσο βάρος της εκτομής των οστών και των μαλακών ιστών ήταν 167,71 g για τους άνδρες και 130,13 g για τις γυναίκες. Το μέσο βάρος της εμφυτευμένης πρόσθεσης και του τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε ήταν 509,92 g για τους άνδρες και 422,56 g για τις γυναίκες.

  Οι άνδρες έτειναν να λαμβάνουν πρόσθεση μεγαλύτερου μεγέθους από τις γυναίκες. Συνολικά, η μέση αύξηση βάρους ως αποτέλεσμα της αρθροπλαστικής γόνατος ήταν 345,54 g για τους άνδρες και 292,44 g για τις γυναίκες. Αυτό ωστοσο μεταφράζεται σε ασήμαντη αύξηση του σωματικού βάρους.

  Αυτό το τοπικό βάρος που αποκτήθηκε μετά την TKA είναι μια νέα παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη για περαιτέρω μελέτες και ιδιαίτερα κατά τη δημιουργία νέων εμφυτευμάτων.