• ΓΕΝΙΚΑ
 • by Giorgos Spiliotopoulos
 • 1 Δεκεμβρίου, 2021

  Ο πόνος στην μέση ή οσφυαλγία (άλγος οσφύος) αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα στην καθημερινή κλινική πράξη .Η οσφυαλγία αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα λόγο επίσκεψης στο ιατρείο. Αποτελεί τοσο συχνό σύμπτωμα  που στατιστικα 3 στους 4 ανθρώπους θα  βιώσουν ενοχλησεις στην μεση τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η  πλειονότητα των επεισοδίων οξείας οσφυαλγίας υποχωρούν με συντηρητικά μέσα τις πρώτες 3 εβδομάδες απο την εναρξη τους. Στο αντίποδα , η χρόνια οσφυαλγία (πόνος που διαρκεί πάνω από 3 μήνες) μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα με προεκτάσεις τόσο στην κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική ζωή του ασθενούς. 

  ΜΥΘΟΣ Νο 1: Η οσφυαλγία βελτιώνεται με αυστηρό κλινοστατισμό.

  Η καλύτερη θεραπεία για την οσφυαλγία ΔΕΝ είναι ο αυστηρος κλινοστατισμός. Ήπια άσκηση είναι αποτελεσματικότερη ως θεραπεία για την οσφυαλγία .Το περπάτημα για παραδειγμα είναι καλύτερο από την καθιστική θέση και αυτο γιατί φέρνει την σπονδυλική στήλη σε καλύτερη ευθυγράμμιση.Ταχυτερη επάνοδος σε απλές δραστηριότητες της καθημερινότητας και  ήπια άσκηση είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ταχύτερη ανακούφιση από τον πόνο. 

  ΜΥΘΟΣ 2: Αδύνατοι ασθενείς δεν πάσχουν απο οσφυαλγία 

  Άτομα που είναι πολύ αδύνατα διατρέχουν επισης κίνδυνο για πόνο στη μέση, ειδικά οταν συντρέχουν παραλλαγές στον άξονα (saggital balance). Αυτό ερμηνεύει το γεγονος οτι αρκετοί αδύνατοι ασθενείς παρουσιάζουν προβλήματα με την μέση τους ενώ παχύσαρκοι ασθενείς όχι. Το βαρος του σώματος δεν αποτελεί το μοναδικό αίτιο παθογένειας . 

  ΜΥΘΟΣ 3: Δεν σηκώνουμε βαριά αντικείμενα.

  Δεν είναι το βάρος του αντικειμένου που επιβαρύνει τη μέση αλλά ο τρόπος που το σηκώνουμε. Κατά την προσπάθεια, πρέπει πάντα να φέρνουμε την μέση όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο -βαθύ κάθισμα. Ανασηκώνουμε βάζοντας δύναμη στα πόδια και τα χέρια, χωρίς να σφίγγουμε όλο μας το σώμα.

  ΜΥΘΟΣ 4: Για να διαγνώσουμε το αίτιο του πόνου χρειαζομαστε μαγνητική τομογραφία. 

  ΛΑΘΟΣ. Ενα λεπτομερές ιστορικό και μια καλή κλινική εξέταση συνήθως επαρκούν . Σε ισχιαλγία που συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία η μαγνητική τομογραφία δεν θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης. Μαγνητική τομογραφία έχει νόημα να διενεργηθεί σε περιπτώσεις επίμονου πόνου στη μέση (πάνω από 4-6 εβδομάδες) ώστε να αποκλειστεί το σπάνιο ενδεχόμενο κακοήθειας, λοίμωξης ή σε έκπτωση μυικης ισχυος με νευρολογικη σημειολογία. Επίσης παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητικός σχεδιασμός). 

  ΜΥΘΟΣ 5: Πόνος που επιμένει  θα χρειαστεί χειρουργείο. 

  Αν δε συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι (οπως ασταθής σπονδυλολίσθηση, ισχιαλγία απο δισκοκήλη, σπονδυλική στένωση που προκαλεί διαλείπουσα χωλότητα κ.α.), οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για τη μη ειδική οσφυαλγία είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτύχει. Ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και οι παθήσεις που προαναφέρθηκαν μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να αντιμετωπισθούν συντηρητικά με επιτυχία. 

  ΜΥΘΟΣ 6: Ένα σκληρό στρώμα είναι καλύτερο

  Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την απόκρισή τους στη σκληρότητα του στρώματος. Μια μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που κοιμούνταν σε στρώμα μεσαίας σκληρότητας είχαν λιγότερο πόνο στην πλάτη και αναπηρία από εκείνους που κοιμούνταν σε ένα σκληρό στρώμα.

  ΜΥΘΟΣ 7: Η πίεση του νεύρου είναι αίτιο οσφυαλγίας.

  Αυτό μπορεί να έιναι αληθές, αλλά σπάνιο. Η πραγματικότητα είναι ότι η πιεση σε νεύρο προκαλεί κυρίως ισχιαλγία (πόνος κατά μήκος του ισχιακού νεύρου δηλαδή στο πόδι).

  ΜΥΘΟΣ 8: Στη φάση του έντονου πόνου η φυσικοθεραπεία μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. 

  Ηπια χειρομάλαξη και άλλες φυσικοθεραπευτικες τεχνικές  μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της τοπικής αιματικής ροής και στη γρηγορότερη αποκατάσταση. Μακροπρόθεσμα, πολύ σημαντική είναι η ενδυνάμωση του κορμού μέσω άσκησης, αποφεύγοντας τους κραδασμούς (π.χ. pilates, yoga, κολύμβηση).