Οι επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν κάποια ρεαλιστικά αίτια,  που κατά την διάρκεια των διακοπών , προκαλούν αλλαγές στις συνήθειες της καθημερινότητας μας.
  Αυτό από μόνο του είναι αρκετό να προκαλέσει διαταραχές στη μυοσκελετική μας υγεία.
  Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι ολιγοήμερες διακοπές χαλάρωσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε ενοχλήσεις που θα μας καταστρέψουν τις διακοπές.
  Ακολουθούν μερικοί απο τους παραγοντες που μπορεί να μας επηρεάσουν αρνητικά τις διακοπές μας.
  •  Στις διακοπές όλοι εμπλεκόμαστε με δραστηριότητες  (κολύμβηση, θαλασσιο σκι και ρακέτες κυριως το καλοκαιρι), που δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινή μας ρουτίνα. Δυστυχως οι περισσοτερες δραστηριοτητες απαιτούν καταλληλη προετοιμασία. Όταν το σωμα δεν ειναι ετοιμο να υποστηρίξει δραστηριότητες σαν αυτές τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να  επαναφέρουν (υποτροπιασουν δηλαδη) κάποιες παλιές,  κακώσεις, ή ακομη και να προκαλεσουν την εμφάνιση νέων τραυματισμών.
  • Στις διακοπές μας επίσης αλλάζουμε τον τρόπο που μετακινούμαστε. Περπατάμε αρκετά περισσότερο ή χρησιμοποιούμε διαφορετικά μεταφορικά μέσα (ποδηλατο, μηχανακι, ηλεκτρικα πατινια, θαλασσια σκαφη κ.α).
  • Ο λάθος χειρισμός της βαλίτσας όταν ταξιδεύουμε αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση.
  • Η μεταφορά σακιδίων και αποσκευών (βαλίτσες) ή εξαρτημάτων χρήσης στην παραλία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν φορτώνουμε τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο και γενικά κατά τη μεταφορά τους σε χώρους επιβίβασης (λιμάνια και αεροδρόμια) όπου χρειάζεται να τις σηκώσουμε από το έδαφος. Η σύσταση είναι να επιλέγουμε βαλίτσες με ροδάκια, ενώ όταν χρειάζεται να τις τοποθετήσουμε σε ένα ψηλό σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει  να λυγίζουμε  τα γόνατα και τα ισχία , να κρατάμε κοντά στο σώμα μας τη βαλίτσα κατά την ανύψωση  και να αποφεύγουμε την τοποθέτηση σε ύψος πάνω από το επίπεδο των ώμων.
  • Αν μπορουμε επιλέγουμε να μοιράζουμε το βάρος σε περισσότερες αποσκευές ώστε να μεταφερόμαστε ευκολότερα.  Το σωστά ρυθμισμένο σακίδιο πλάτης (backpack) θεωρείται ο πιο ασφαλής τρόπος μεταφοράς μικρού φορτίου και πλέον κρίνεται απαραίτητο στα ταξίδια. Σε αντικείμενα ή αποσκευές μεγάλου βάρους δεν ξεχνάμε να ζητάμε βοήθεια . Με τις οδηγίες αυτές ελαττώνεται η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού στο μυοσκελετικό μας σύστημα.
  • Προσοχή χρειάζεται με τη χαμηλή θερμοκρασία του κλιματιστικού στις περιπτώσεις που δεν μπορείς να μετακινηθείς και μένεις για πολλή ώρα σε ένα σημείο. Ιδιαίτερα αν σε αυτό το σημείο σε χτυπάει απευθείας ο ψυχρός αέρας, κινδυνεύεις από ψύξη, που μπορεί να εκδηλωθεί με επώδυνο πιάσιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο αυχένας, η πλάτη και οι ώμοι είναι με διαφορά τα πιο συνηθισμένα σημεία εκδήλωσης αυτής της μυαλγίας. Θα πρέπει να ρυθμίζεις επομένως προσεκτικά την ένταση και τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, ιδιαίτερα στο αυτοκίνητο και στο γραφείο, όπου μένεις καθηλωμένη στην καρέκλα σου για ώρες. Επίσης, προσοχή χρειάζεσαι και στο σπίτι, κυρίως στον χώρο της κρεβατοκάμαρας, αν κοιμάσαι με κλιματιστικό. Στην περίπτωση της κρεβατοκάμαρας, θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση επαφή του ψυχρού αέρα του κλιματιστικού με οποιοδήποτε σημείο του κρεβατιού. Ίσως είναι προτιμότερο να εξετάσεις αναδιαρρύθμιση των επίπλων του υπνοδωματίου ή επιλογές όπως οι ανεμιστήρες οροφής.
  • Η αλλαγή κρεβατιού και κατ’ επεκταση στρώματος και μαξιλαριού μπορει να μας δημιουργησουν ενοχλησεις ή να επιδεινωνουν άλλα προβλήματα.
  • Η φροντίδα μικρών παιδιών (24ωρες) στις διακοπές και η διαρκής επίβλεψη τους αυξάνει το στρες και την σωματική κούραση.
  • Οι διακοπές συνδυάζονται πάντα με διασκέδαση, αλκοολ, ξενύχτι, διατροφικες κατάχρησεις ( γλυκών, παγωτών) αλλά και λιγότερο ύπνο, τα οποια δημιουργούν στον οργανισμό δυσλειτουργίες.
  • Οι διακοπές στα εξοχικά και οι ασχολίες στον κήπο και στο σπίτι, προδιαθέτουν για τραυματισμους σε ευάλωτες αρθρωσεις, μύες και τένοντες.
  • Στον αντίποδα η επιλογή διακοπών απόλυτης ηρεμίας και αδράνειας, με ελάχιστες μετακινήσεις, καθώς και η έλλειψη στοιχειώδους κίνησης ή άσκησης, δημιουργούν συνθήκες δύσκολης επανένταξης στην επιστροφή.