• ΓΕΝΙΚΑ
 • by Giorgos Spiliotopoulos
 • 21 Μαρτίου, 2022

  Η αναγκαιότητα ενός χειρουργείου για επιδιορθωση ανατομικών βλαβών πολλές φορές ενέχει απρόβλεπτους κινδύνους. Ένας απο αυτούς είναι και η  παραμονή ξένου σώματος. Η ακούσια  παραμονή χειρουργικού εργαλείου ή οποιουδήποτε  υλικού (στα πλαίσια χειρουργικών πράξεων) δημιουργεί μια απρόσμενη εξέλιξη στην επιτυχημένη έκβαση της μετεγχειρητικής πορείας.

  Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ασθενείς οδηγήθηκαν στο χειρουργείο ξανά, όχι γιατι αυτό απέτυχε αλλα γιατί ο χειρουργός ξέχασε κάτι στο πεδίο ενδιαφέροντος.Πολλές φορές μία γάζα ή ενα χειρουργικό εργαλείο οδηγεί σε νέο χειρουργείο τον ασθενή καθώς προκαλούνται προβλήματα με απειλητικές για την ζωή συνέπειες .

  Τα στατιστικά δεδομένα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ασαφή. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό φορέα ( US Department of Health and Human Services), υπολογίζονται  τέτοια λάθη σε κλίμακα εύρους, απο 1 λάθος ανα 100 περιστατικά μέχρι 1 λάθους ανα 5000 περιπτώσεις.Χαοτικές λοιπόν αποκλίσεις οι οποίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή στατιστικά συμπεράσματα.

  Μία διαφορετική μελέτη που διενεργήθηκε το 2008 κατέγραψε περιπτώσεις ξεχασμένων εργαλείων και γαζών σε ποσοστό  12.5% στο σύνολο των χειρουργείων.  Οι συχνότερες ειδικότητες  που παρατηρήθηκαν ανάλογα περιστατικά είναι η Γυναικολογία-Μαιευτική και η ειδικότητα της γενικής χειρουργικής με  εξειδίκευση στην χειρουργική στομάχου.

  Το ενδιαφέρον είναι οτι πολλές μελέτες προσπαθούν να εστιάσουν στα πιθανά αίτια (ανιχνεύοντας τα λάθη  που οδηγούν σε αυτά ) ωστε να αποφευχθούν στο μέλλον.

  Τα κυριότερα απο αυτά είναι:

  • H παρουσία  αίματος στο χειρουργικό πεδίο χρωματιζει τις γάζες και τα υλικά  με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται δυσδιάκριτα.
  • Η αλλαγή του προσωπικού κατα την διενέργεια του χειρουργείου μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στην καταμέτρηση των υλικών
  • Ανθρώπινοι παράγοντες όπως κόπωση και θορυβώδες προσωπικό  στο χειρουργείο ενδέχεται να προκαλέσουν  δυσλειτουργίες με επακόλουθο σφάλματα που διαλάθουν της προσοχής.
  • Η ανακριβής καταμέτρηση γαζών αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την ακούσια παραμονή υλικού στο σώμα των ασθενών
  • Μια αγχωτική και πολύωρη επέμβαση η οποία προκαλει εκνευρισμό και κόπωση (σε χειρουργό και προσωπικό) αυξάνει το ρίσκο για λάθη κατα την διάρκεια τηςεπέμβασης.
  • Μελέτες έχουν δείξει οτι τα  υπέρβαρα άτομα  που υποβάλλονται σε επεμβάσεις διατρέχουν  μεγαλύτερο κίνδυνο (προς την κατεύθυνση τέτοιου λάθους) σε ποσοστό 10%.