Ο όρος  “αυχενικό σύνδρομο” χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για να περιγράψει  μια ομάδα ενοχλημάτων γύρω από τον αυχένα. (όπως αυχεναλγία,  δυσκαμψία, πονοκέφαλος και ζάλη) . Ο όρος εξακολουθεί και χρησιμοποιείται σήμερα, αν και υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για την επιστημονική του ορθότητα. Ως “σύνδρομο” γενικά ορίζεται μια ομάδα συμπτωμάτων και σημείων που συμβαίνουν παράλληλα και χαρακτηρίζουν μια συγκεκριμένη πάθηση ή κατάσταση.
  Ο ορισμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα το  “αυχενικό σύνδρομο”,καθώς  διάφορα συμπτώματα θεωρείται πως μπορεί να οφείλονται σε μια πολυπληθή ομάδα ετερογενών παθήσεων.
  Στην ουσία  το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί τον εκλαϊκευμένο όρο ( για το λεγόμενο αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο) και
   αναφέρεται σε μια σειρά από συμπτώματα απο την περιοχή του αυχένα, τα οποία μπορεί να αντανακλούν μέχρι τον ώμο, τις ωμοπλάτες ακόμη και τα χέρια . Τα συμπτώματα ποικίλουν σε ένταση και σοβαρότητα.
  Τα πιθανότερα αίτια της εμφάνισης πόνου στον αυχένα είναι τα ακόλουθα:
  • Κόπωση των  μυών  της αυχενικής μοίρας
  • Εκφυλλιστική  Σπονδυλοαρθροπάθεια (λόγω ηλικίας)
  • Κάκωση στον αυχένα, τραύμα (μετά από πτώση ή κάποιο τροχαίο, whiplash injury)
  • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Αυτοάνοσα νοσήματα (αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Υπέρχρηση
  • Κακή στάση σώματος (Teck neck)
  • Κεφαλαλγία  τάσης
  • Πιασμένοι παρασπονδυλικοί μύες (η λεγόμενη ψύξη) από ρεύματα αέρα ή κλιματισμό
  • Ινομυαλγία
  Με ποιους τρόπους μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα;
  1. Η σωστή στάση σώματος κατά την ώρα της εργασίας βοηθά πολύ στην καταπολέμηση των ενοχλήσεων . Ένας πρακτικός τρόπος για να υιοθετήσουμε σωστή στάση είναι να ακολουθούν την ίδια ευθεία το αυτί, ο ώμος, το ισχίο και το γόνατο.
  2. Χαλαρώνουμε τους μύες της ωμοπλάτης και του αυχένα με εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων (θερμοφόρα) και χρήση τοπικών μυοχαλαρωτικών αλοιφών.
  3. Καθόμαστε όσο το δυνατόν πιο σωστά “πίσω ” στην πλάτη της καρέκλας, ώστε ο αυχένας και η πλάτη να υποστηρίζονται καλυτερα. Η χρηση υποπόδιου κλειδώνει την λεκανη μας σε θέση που η σπονδυλική στήλη στηρίζεται καλύτερα στην πλατη της καρέκλας.
  4. Εάν πρεπει να κάνουμε πολύωρη εργασία γραφείου (διαβασμα και συγγραφή κειμένου)  χρησιμοποιήστε ένα αναλόγιο, που θα στηρίζει το βιβλίο όρθιο.
  5. Τα χέρια ξεκουράζονται σε καθίσματα που διαθέτουν μπράτσα
  6. Προτιμάμε γενικά σκληρά καθίσματα και αποφεύγουμε να εργαζόμαστε σε μαλακούς καναπέδες και κουνιστές πολυθρόνες.
  7. Αποφεύγουμε  να παρακολουθούμε τηλεόραση ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.
  8. Όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, η πλάτη μας θα πρέπει να ειναι όσο το δυνατόν πιο ίσια προς την οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να στρεβλώνουμε τον αυχένα και την πλάτη μας.
  9. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε , ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή η θέση και η χρήση του κινητού ή tablet, που, πλεον αποτελούν μερος της καθημερινοτητας μας. Είναι συσκευές που αν και δεν έχουν ιδιαίτερο βάρος η χρηση τους αναγκάζει σε υπέρμετρη  κάμψη του αυχένα.(Teck Neck βλεπε σχετικό μας άρθρο).
  10. Όταν οδηγούμε, πρέπει να καθόμαστε ίσια , με χαλαρωμένους τους ώμους και τον αυχένα.
  11. Χρησιμοποιήστε για τον ύπνο ένα καλό μέτριας σκληροτητας μαξιλάρι, το οποίο, όταν κοιμάστε στο πλάι, θα πρέπει να καλύπτει την απόσταση μεταξύ του ώμου και του κεφαλιού. Το στρώμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερόπτητες του σωματος σας. (διαβαστε το σχετικό μας άρθρο για το σωστό στρώμα).