Η βόλτα με τον σκύλο έχει ευεργετικά οφέλη τόσο για το κατοικίδιο σας όσο και για εσάς τους ίδιους.

  Ωστόσο ενέχει κινδύνους και πολλές φορές επιφυλάσσει απρόβλεπτους τραυματισμούς . Μια έρευνα που διενεργήθηκε στην Αμερική τον Αύγουστο του 2019 αποκάλυψε ότι οι τραυματισμοί των ηλικιωμένων από την συνήθεια αυτή έχουν αυξηθεί 150%, σε διάστημα 15 ετών όπου διενεργήθηκε η σχετική έρευνα  (2004-2019). Η κυριότερη κάκωση που επήλθε από τραυματισμούς ήταν το κάταγμα (σπάσιμο οστού) σε κάποιο σημείο του σώματος . Συγκεκριμένα τα καταγεγραμμένα περιστατικά τραυματισμού (συνεπεία της δραστηριότητας ) αυξήθηκαν από 1671 σε 4396.

  Η έρευνα διενεργήθηκε στην Αμερική  και αποκάλυψε ότι τα 3/4 (ποσοστό 78.6%) των συμμετεχόντων είχαν υποστεί κάποιο τραυματισμό που σχετίζεται με την δραστηριότητα. Το συχνότερο κάταγμα ήταν στην περιοχή του ισχίου σε ποσοστό  (17.3%), ακολουθούσαν κατάγματα του καρπού (13.7%) και διάφορα του άνω άκρου σε ποσοστο (11.1%).Το 1/4  αυτών (28.7%) ηταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστεί εισαγωγή του ασθενούς σε νοσοκομείο. 

  Ακολουθούν μερικές συμβουλές που ενδέχεται να βοηθήσουν ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμών. 

  • Σκεφτείτε αρχικά εάν πραγματικά μπορείτε να ελέγξετε τον σκύλο σας.
  • Μηπως είναι μεγαλυτερος απο τις δυναμεις σας; Μήπως σας έλκει αρκετά δυνατά προκαλώντας τραυματισμούς σε τενοντες του ανω άκρου σσς (καρπος, αγκωνας, ωμος);
  • Μην περπατάτε μεγάλες διαδρομές εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ελέγξετε τον σκύλο σας. 
  • Καλό θα είναι να έχετε παρέα στην δραστηριότητα αυτή . Ένας φίλος ή σύντροφος ενδέχεται να φανεί χρήσιμος σε μια δύσκολη στιγμή .
  • Μην χρησιμοποιείτε κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή σας. 
  • Ποτε μην βγαζετε τον σκυλο βόλτα με μικρά παιδιά. Σε μια δυσκολη στιγμη μπορει να βρεθείτε σε κινδυνο όλοι. Ενημερωθειτε για τον καιρό ώστε να μην χρειαστεί να βρεθείτε σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες . 
  • Επιλέξτε λουρί που είναι άνετο τόσο για το κατοικίδιο οσο και για το χέρι σας. 
  • Να ειστε βέβαιοι οτι γνωρίζετε την περιοχή που κινείστε ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μπορέσετε να καθοδηγήσετε κάποιον να σας προσεγγίσει για βοήθεια ευκολα και γρήγορα . 
  • Να επιλέγετε την ίδια διαδρομή, την οποία  θα πρέπει να την γνωρίζει κάποιος δικός σας ώστε να σας αναζητήσει σε περίπτωση που καθυστέρησετε να επιστρέψετε. 
  • Αν συνηθίζετε να κανετε βολτες με τον σκυλο βραδυνές ωρες απαιτείται μεγαλυτερη προσοχη. Στο σκοταδι πολλες παγιδες δεν ειναι ορατες και μπορεί να προκληθει σοβαροτερο ατύχημα. Επιλέξτε διαδρομες καλα φωτιζόμενες. 
  • Σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας ένα κυτίο πρώτων βοηθειών τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Πολλοί περιγράφουν επιθέσεις από σκυλιά άλλων ή αδέσποτα με επακόλουθο τον τραυματισμό τους από δάγκωμα. 

  Οποιοσδήποτε συνήθεια ή ενασχόληση αποτελεί πεδίο τραυματισμού. Σημαντικο είναι να είστε προετοιμασμενοι και να μπορεσετε να διαχειριστείτε με ασφάλεια την οποιαδήποτε κατάσταση χωρίς να κινδυνέψει η σωματική σας ακεραιότητα. 

  ReplyForward