Το περπάτημα στο χιόνι αν και απολαυστικό ενέχει κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αρθρώσεις, λόγω απότομης αλλαγής στην κατανομή του βάρους.

    Το χιόνι θέλει εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα όταν έχει μετατραπεί σε πάγο (εξαιτίας της ολισθηρότητας). Ακολουθούν 10 βασικοί κανόνες που αν τους εφαρμόσουμε μπορούμε να περιορίσουμε τις πτώσεις και τα κατάγματα και να χαρούμε το χιονι χωρίς τις οδυνηρές επιπτώσεις του. 

    Πως μπορείτε λοιπόν να προστατευθείτε από ανεπιθύμητους τραυματισμούς;

    1) Φορέστε κατάλληλα υποδήματα  με σκληρή ανένδοτη σόλα και “τρακτερωτό” πάτο, που μπορούν να σας αποδώσουν  σταθερότητα στη βάδιση. Ακατάλληλα θεωρούνται τα τακούνια, οι  δερμάτινες μπότες, τα sneakers και τα απλά αθλητικά παπούτσια. 


    2) Προσπαθήστε να επιλεγετε διαδρομές που καλύπτονται απο απάτητο “φρέσκο” χιόνι, όπου δεν έχει δημιουργηθεί πάγος. Ασφαλείς επιλογές θεωρούνται επιφάνειες που έχουν γρασίδι ή χώμα (οχι πλακάκι , μάρμαρο , άσφαλτος ). 

    3)Προσοχή όταν περπατάτε στα πεζοδρομια των πόλεων (μετα απο χιονοπτώσεις) ,καθώς μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ακόλουθους λόγους. Ενδέχεται να καλύπτουν ανώμαλες επιφάνειες ή φθορες σε αυτά . Οι καθαρές επιφανειες πάνω σε αυτά που εχουν αποκαλυφθεί (απο το λιώσιμο του χιονιού), ενδεχεται να είναι περισσότερο ολισθηρες (παρέχοντας ψευδαίσθηση ασφάλειας). 

    4) Περπατήστε με αργά και σταθερά βήματα (με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα). Τα χερια θα πρεπει να είναι σε πλάγια θέση (εκτός του κορμού ) ώστε να διατηρούν την καλύτερη δυνατή ισδοροπια του σώματος σας. Ρίξτε το βάρος σας ελαφρώς προς τα εμπρός στο εσωτερικό των ποδιών σας. (βάδιση που προσομοιάζει με του πιγκουίνου). Με αυτόν τον τρόπο, εάν πέσετε, θα πέσετε μπροστά, κάτι το οποίο θα προκαλέσει σαφώς μικρότερους τραυματισμούς από το να πέσετε προς τα πίσω. Προσπαθήστε να βαδίζετε με ηρεμία επάνω στον πάγο, με μικρά βήματα ώστε να βρίσκεστε σε εγρήγορση να αντιδρασετε (γρήγορα αντανακλαστικά). 


    5) Μην αποσπάτε την προσοχή σας από το περπάτημα. Δώστε προσοχή στο σημείο που πατάτε. 

    6)Μην περπατάτε με τα χέρια στην τσέπη.

    7) Μην κουβεντιάζετε και μην αφαιρείστε άσκοπα κανοντας χρήση κινητού για συνομιλια ή φωτογραφίες. Μπορεί να γλιστρήσετε οποιαδηποτε  στιγμή. 

    8) Δώστε προσοχή στα μικρά παιδιά. Προσπαθήστε να τα κρατάτε από το χέρι και να βαδίζετε αργά και σταθερά μαζι τους. Εξηγείστε τους ότι δεν πρέπει να τρέχουν.

    9) Βοηθήστε τους ηλικιωμένους. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα προβλήματα στην όραση (και την ακοή) επηρεάζουν την ικανότητα τους να αποφεύγουν ανωμαλίες και εμπόδια κατά την βάδιση. Σε αυτες τις ηλικίες τα αντανακλαστικά αμβλυνονται με αποτέλεσμα σε πιθανή πτώση να μην έχουν την ετοιμότητα να προφυλαχτούν προτάσσοντας τα χέρια τους. Για τους παραπανω  λόγους οι ηλικιωμένοι πέφτουν συχνότερα με το πρόσωπο και περισσότερο ανώμαλα με αποτέλεσμα βαρύτερες κακώσεις. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να γλιστρήσουν εύκολα, με αποτέλεσμα να πάθουν ένα κάταγμα ισχίου (διατροχαντήριο ή υποκεφαλικό )ή καταγματα πηχεοκαρπικης, τα οποίο συνήθως χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

    10)Η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση βοηθάει στην πιο σταθερή βάδιση προσφέροντας μας καλύτερη κίνηση διότι  αρθρώσεις κινούνται περισσοτερο αρμονικά.

    Απολαύστε το χιόνι και κυρίως μείνετε ασφαλείς.