Το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό με σύνθεση που υποστηρίζει τον σχηματισμό των οστών, την επισκευή των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου.
  Η κλινική σημασία του στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί. Αρκετές μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει βελτιωμένη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινης C.
  Η επίδρασή της στο κάταγμα των οστών και στον τραυματισμό των μαλακών ιστών ήταν πολλά υποσχόμενη όπως προκύπτει απο πειράματα σε ζωικά μοντέλα, ωστόσο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς για να εξαχθούν συμπεράσματα απο δοκιμές σε ανθρώπους.
  Τα αποτελέσματα ήταν μικτά σχετικά με το ρόλο της ως χονδροπροστατευτικό καθώς και στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
  Υπάρχουν πειραματικά δεδομένα που υποδηλώνουν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης συνδρόμου σύνθετου περιφερειακού πόνου (αλγοδυστροφια Sudeck) μετά από κάταγμα του περιφερικού ακρου της κερκίδας, όταν χορηγείται βοηθητικά από του στόματος. Η διαπίστωση  βέβαια αυτή έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, αλλά μέχρι σήμερα έχει λάβει  μέτριας υποστήριξης από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών.
  Δεδομένου των πιθανών πολλών πλεονεκτημάτων, του χαμηλού κόστους και του προφίλ ασφάλειας, η συμπλήρωση ασκορβικού οξέος δικαιολογεί την χορήγηση από τους ορθοπεδικούς χειρουργούς στη θεραπεία μιας ποικιλίας μυοσκελετικών κακώσεων.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνχορήγηση με ΜΣΑΦ προσφέρει επίσης σημαντική προστασία από τον ερεθισμό του στομάχου μειώνοντας μία σημαντική επιπλοκή της κατηγορίας αυτής των φαρμάκων .
  Εκτός όμως από τα σημαντικά οφέλη της  βιταμίνης C στις παθήσεις του μυοσκελετικού μας συστήματος το ασκορβικό οξύ (Vit C) οφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας καθώς αποτελεί μια υδατοδιαλυτή  βιταμίνη την οποία ωστόσο  δεν παράγει  μόνος του.
  • Σύμφωνα με μελέτες η βιταμίνη C μειώνει την αρτηριακή πίεση στους υπερτασικούς αλλά και σε όσους δεν έχουν εμφανίσει ακόμα πρόβλημα. Η πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά, κάτι που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δυναμώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη περισσότερης βιταμίνης C αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στο αίμα κατά 30% συμβάλλοντας στη φυσική άμυνα του σώματος ώστε να καταπολεμά τις φλεγμονές.
  • Μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα προλαμβάνοντας την ουρική αρθρίτιδα.
  • Βοηθά στην πρόληψη της έλλειψης σιδήρου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C βοηθούν στη βελτίωση της απορρόφησης σιδήρου από τη διατροφή. Η βιταμίνη C βοηθά στη μετατροπή του σιδήρου που απορροφάται δύσκολα από το σώμα, όπως όταν προέρχεται από φυτικές πηγές, σε μια μορφή που απορροφάται πιο εύκολα.
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας από τους κύριους λόγους που λαμβάνει κανείς συμπληρώματα βιταμίνης C είναι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος, καθώς η βιταμίνη C εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του.
  • Τέλος προστατεύει την μνήμη.Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με προβλήματα μνήμης. Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν οτι τα άτομα με άνοια παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C.

   

  Φυσικές πηγές πρόσληψης βιταμίνης C είναι τα φρούτα και  τα λαχανικά κυρίως τα πορτοκάλια, ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές , το μπρόκολο και το σπανάκι. Υπάρχουν επίσης πολλές εταιρείες οι οποίες συνθέτουν ασκορβικό οξύ σε μορφή δισκίων για εύκολη και καθημερινή λήψη της απαιτούμενης ποσότητας για τον οργανισμό.