Μέχρι πρόσφατα οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις ,σε σύνδρομα του χεριού, γίνονταν μόνο σε χειρουργικές αίθουσες με ίσχαιμο περίδεση (μία περιχειρίδα σαν πιεσόμετρο στο μπράτσο) για καλύτερη ορατότητα του χειρουργικού πεδίου .
  Η ενόχληση του τουρνικέ-περιχειριδας ( στο μπράτσο ) είναι πολύ δυσάρεστη και πλέον περιττή για τετοιες επεμβάσεις . Για να αποφευχθεί αυτό, βασιζόμασταν παραδοσιακά σε έναν αναισθησιολόγο για να χορηγήσει καταστολή  ή σε περιοχικό αποκλεισμό ή ακόμη και γενική αναισθησία.
  Ο Καναδός  χειρουργός χεριών Dr. Lalonde εφάρμοσε για πρώτη φορά την τεχνικη WALANT για να μειώσει τους χρόνους αναμονής για χειρουργική επέμβαση. Πρότεινε επίσημα την τεχνικη του το 2005 και έκτοτε την διεθνοποίησε. Σημερα χρησιμοποιειτε ευρεως και εκτοτε διενεργούνται με αυτό τον τρόπο εκατομμύρια επεμβάσεις καθε χρόνο.
  Το Wide-awake Local Anesthesia No Tourniquet (WALANT) είναι μια χειρουργική τεχνική που βασίζεται σε τοπικά αναισθητικά και αιμοστατικούς παράγοντες για την παροχή συνθηκών κατάλληλων για χειρουργική επέμβαση χεριών χωρίς καταστολή και χωρίς χρηση ισχαίμου.
  Μια καλή εναλλακτική για να αποφυγουμε την παραδοσιακή χειρουργική με τουρνικέ είναι η χρήση μόνο 2 φαρμάκων  λιδοκαΐνη για αναισθησία και επινεφρινης για αιμόσταση.
  Η λιδοκαΐνη και η επινεφρινη είναι πιθανώς δύο από τα ασφαλέστερα και ευρέως ελεγμένα φάρμακα που είναι γνωστά στην φαρμακολογία. Δισεκατομμύρια δόσεις αυτών των δύο φαρμάκων έχουν χορηγηθεί σε ανθρώπους για απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις στα οδοντιατρεία από το 1950, χωρίς να χρειάζεται προεγχειρητικός έλεγχος, χωρίς να απαιτείται παρακολούθηση, χωρίς ενδοφλέβια εισαγωγή και πολύ λίγες εως ανυπαρκτες ανεπιθύμητες ενέργειες.
  Όπως και οι οδοντιατρικές επεμβάσεις, η χειρουργική επέμβαση χεριών σε εγρήγορση (wide-awake) μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προεγχειρητικό έλεγχο, χωρίς ενδοφλέβια εισαγωγή φαρμακων και χωρίς μετεγχειρητική παρακολούθηση. Ο ασθενής απλά σηκώνεται και πηγαίνει σπίτι μετά τη διαδικασία.
  Πλεονεκτήματα για τον ασθενή
  Μηδενικό κόστος για χρηση υποδομών κλινικης και για προεγχειρητικό έλεγχο. Η χειρουργική επέμβαση χεριών με τεχνικη walant δεν είναι δαπανηρή καθως οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πληρώσουν τα  έξοδα που σχετίζονται με την καταστολή και την χρηση  χειρουργικής αιθουσας.
  Χωρίς αναγκη προεγχειρητικού ελέγχου (ΗΚΓ, ακτινογραφία θώρακος, αναισθησία)
  Λιγότερος χρόνος  για τη διαδικασία
  (εξοικονόμηση χρονου επιτυγχάνεται καθώς δεν απαιτείται χρόνος αναμονης και  γραφειοκρατικών διαδικασιών μέσα στο νοσοκομείο )
  διεγχειρητική  άνεση για τον ασθενή ( καθως ο ασθενής δεν αλλάζει ρούχα , δεν περιμένει στην αναμονή της χειρουργικης αίθουσας και δεν απαιτείται διακοπη φαρμάκων ή ενδοφλεβια χορήγηση φαρμακων
  Δεν χρειάζεται να νηστεύετε ή να αλλάζετε τα προγράμματα φαρμάκων (ιδιαίτερα χρήσιμο σε διαβητικούς)
  • Οι ασθενείς δεν χρειάζονται φροντιδα μετεγχειρητικα και μπορουν να επιστρεψουν στην εργασια τους άμεσα .
  • Μπορούν απλώς να επιλυσουν το προβλημα τους σε λίγα λεπτά και να φύγουν αμέσως μετά την επέμβαση χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ανάνηψη του χειρουργείου .
  Πλεονεκτήματα για τον χειρουργό

  Δεν απαιτείται βοηθός  για  τις περισσότερες επεμβάσεις στο χέρι, όπως η απελευθέρωση καρπιαίου σωλήνα. Αυτό αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, μειώνει το κόστος και αυξάνει την παραγωγικότητα για τον χειρουργό. Μπορουνε να αναπαραγουμε 2 φορές τον αριθμό των περιστατικων στον ίδιο χρόνο με το ¼ του κόστους της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης.
  • Ο χειρουργός μπορεί να διενεργήσει αρκετές επεμβάσεις όπως ο καρπιαίος σωλήνας (carpal tunnel syndrome) και το δάχτυλο της σκανδάλης (trigger finger) εκτος χειρουργείου και να τις εκτελέσει στο ιατρείο με άριστη αποστείρωση του πεδίου
  • Οι ασθενεις εκτελουν κινήσεις με οδηγιες του χειρουργου (πριν κλείσει το δέρμα) για να βεβαιωθουν ότι όλα λειτουργούν καλά και για να βελτιωθεί το αποτέλεσμα .Ο χειρουργός μπορεί να κάνει αλλαγές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για να βελτιώσει το αποτέλεσμα.
  • Ασθενείς με πολλαπλά ιατρικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια και εύκολα, καθώς η κατάστασή τους δεν επηρεάζεται από καταστολή. Κάνουν χειρουργική επέμβαση στο χέρι τους και μετά σηκώνονται και πηγαίνουν σπίτι όπως κάνουν μετα από οδοντιατρικό σφράγισμα σε ένα οδοντιατρείο.
  Επιπροσθετα αποτρεπουμε ενδεχόμενη αιμορραγία γιατι η χειρουργικη τομη καυτηριάζεται επιτυγχανοντας αιμόσταση ταυτόχρονα.
  Η χειρουργικη τεχνικη wide awake ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ με χρήση χειρουργικού LASER μέσω του οποίου επιτυγχάνεται διάνοιξη δέρματος και αιμόσταση ταυτόχρονα (καυτηριασμός).
  H τομή με χρήση χειρουργικού  Laser  παραγεται μεσα απο ειδικο και σύγχρονο τεχνολογικο εξοπλισμο.
  Χαρακτηριστικά της δέσμης Laser που την κάνουν να έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στη χειρουργική είναι το ότι έχει συγκεντρωμένη ενέργεια σε σταθερή δέσμη φωτός, η οποία δεν διαχέεται και δεν αποκλίνει κατά την πορεία της.Πρακτικά με την χρήση του στην χειρουργικη επιτυγχάνεται διάνοιξη  του  δερματος με ακριβεια και ελαχιστο τραυματισμό.
  Τι λένε ομως τα επιστημονικά δεδομένα; 
  Σε σχετικη  μελέτη  αξιολογηθηκαν 2 ομαδες περιστατικων.
  (Far-Riera AM, Pérez-Uribarri C, Sánchez Jiménez M, Esteras Serrano MJ, Rapariz González JM, Ruiz Hernández IM. Prospective study on the application of a WALANT circuit for surgery of tunnel carpal syndrome and trigger finger. Rev Esp Cir Ortop Traumatol (Engl Ed). 2019 Nov – Dec;63(6):400-407. [PubMed] [Ref list]
    Στην 1η ομάδα μελετηθηκαν 150 περιπτώσεις παραδοσιακής χειρουργικής  καρπιαίου σωλήνα και δακτύλου σκανδάλης (trigger finger) ενω στην 2η ομαδα 150 περιστατικά που υποβληθηκαν με την τεχνική WALANT ( παρέμβαση έξω από το χειρουργείο) . Παρακολουθήθηκε ο προεγχειρητικός, ο διεγχειρητικός και μετεγχειρητικός πόνος, καθώς και οι ημέρες που απαιτούσαν μετεγχειρητική αναλγησία. Αξιολογήθηκαν οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν και το κόστος. Η ικανοποίηση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη έρευνα.
  Τα αποτελέσματα ηταν θεαματικά ;
  Ο πόνος κατά τη διάρκεια της επέμβασης ήταν ισοδύναμος και για τις δύο ομάδες ωστοσο ήταν σημαντικά χαμηλότερος μετεγχειρητικά για την ομάδα WALANT, με λιγότερη ανάγκη για χρήση αναλγητικών. Η ικανοποίηση ήταν μεγαλύτερη για την ομάδα τοπικής αναισθησίας με τεχνικη Walant. Η χρήση πόρων προσωπικού και νοσοκομειακού υλικού ήταν μικρότερη για την ομάδα WALANT, με συνολική εξοικονόμηση που υπολογίστηκε  κατά 1.019 € ανά ασθενή.
  Ενημερωθείτε για τη Τεχνική στην ακόλουθη σελίδα μας. 
  https://www.orthosoma.gr/mikroxeirougiki-akras-xeiros/