• ΓΕΝΙΚΑ
 • by Giorgos Spiliotopoulos
 • 16 Μαρτίου, 2022

  Σε αντίθεση με τις κλασσικές λευκές ιατρικές ποδιές, οι χειρουργοί φοράνε πάντα πράσινα ή μπλε. Αυτό  δεν είναι τυχαίο  .Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, ωστόσο, η εξήγηση είναι αρκετά σημαντική.

  Αρχικά μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι στολές των χειρουργών ήταν λευκές, ωστόσο ένας γιατρός έκανε την “επανάσταση” προτιμώντας πράσινο ή μπλε χρώμα το οποίο και στη συνέχεια καθιερώθηκε από την επιστημονική κοινότητα των χειρουργών

  Η εξήγηση της επιλογής αυτής είναι η ακόλουθη:

  • Το πράσινο χρώμα είναι το χρώμα που ξεκουράζει το οπτικό πεδίο του χειρουργού.

  Πώς όμως το πράσινο χρώμα ξεκουράζει το μάτι του χειρουργού;

  Το πράσινο βοηθάει τους γιατρούς να δουν καλύτερα στο χειρουργείο, διότι είναι το αντίθετο του κόκκινου στο τροχό των χρωμάτων.

   

  Όλοι κατανοούμε οτι κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης,  ο χειρουργός κοιτάζει για ώρες σε ιστούς με επικρατές χρώμα το κόκκινο (απο το ανθρώπινο αίμα) .    Εάν λοιπόν ένα άτομο κοιτάζει ένα χρώμα, όπως το κόκκινο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι υποδοχείς αυτού του χρώματος «κουράζονται» και απευαισθητοποιούνται. Το κόκκινο σήμα στον εγκέφαλο εξασθενεί, κάνοντας πιο δύσκολο να ξεχωρίσει τις αποχρώσεις των υπόλοιπων ιστών. Κοιτάζοντας λοιπόν κάτι πράσινο ανά διαστήματα ανανεώνεται η όραση του γιατρού και κρατάει τα μάτια πιο ευαίσθητα στις παραλλαγές του κόκκινου.Αυτό παρέχει ασφάλεια και κρατάει τον χειρουργό σε ετοιμότητα.

  Οι αποχρώσεις πράσινου και  μπλε χρώματος στις στολές (και στον ιματισμό του χειρουργείου) κάνουν τα μάτια του χειρουργού πιο ευαίσθητα στις αποχρώσεις των ιστών του ανθρώπινου σώματος, μειώνοντας σημαντικά την  πιθανότητα σφαλμάτων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

  Άλλοι λόγοι για την αποφυγή του λευκού στις χειρουργικές στολές είναι οι ακόλουθοι:

  • το λευκό χρώμα των στολών των χειρουργών μπορεί να τυφλώσει για λίγες στιγμές το χειρουργό, όταν θα προσαρμόσει το βλέμμα του από το σκούρο χρώμα του αίματος στις λευκές στολές των συναδέλφων του. Το ίδιο συμβαίνει όταν βγαίνουμε από το σπίτι και αντικρίζουμε το χιόνι σε μια ηλιόλουστη ημέρα.
  • Τέλος, πιθανές κηλίδες αίματος στην πράσινη στολή δε φαίνονται τόσο έντονα όπως πάνω στο λευκό (ύφασμα) δίνοντας στους χειρουργούς μια λιγότερο “τρομακτική όψη” ,σε  περίπτωση που τους αντικρίσουν ασθενείς και συγγενείς.

  .