Οι περισσότεροι γονείς προτρέπουν τα παιδιά να φορούν παπούτσια  επειδή δεν γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει το περπάτημα χωρίς υποδήματα .
    Περπατώντας τα παιδιά ξυπόλητα (στο σπίτι)  μπορεί  να βελτιώσουν την ισορροπία τους και τη στάση του σώματος τους. Ο βασικότερος λόγος χρήσης υποδημάτων σε μικρες ηλικίες είναι το γεγονός ότι τα υποδήματα προστατεύουν από αιχμηρά αντικείμενα, μικρόβια, βρωμιες και γενικότερα απο τραυματισμούς.  Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα πέλματα των ποδιών τους από ό, τι στις παλάμες τους.
    Το να περπατούν ξυπόλητα έχει βρεθεί ότι παρέχει απτική διέγερση και ταυτόχρονα προωθεί τη νευρολογική τους ανάπτυξη.
    Ας αναλύσουμε καλύτερα τα οφέλη.
    Γιατί το να περπατούν ξυπόλητα είναι καλό για τα παιδιά;
    Το  περπάτημα χωρίς παπούτσια είναι πολύ ευεργετικό για τα παιδιά. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα μωρά γεννιούνται με επίπεδο πέλμα. Το να περπατούν λοιπόν ξυπόλητα ευνοεί το σχηματισμό της αψίδας του ποδιού τους. Επίσης τα βοηθά να αναπτύξουν μία καλύτερη κατανόηση του  εδάφους ή δαπέδου. Αυτό με τη σειρά του τους δίνει καλύτερη ισορροπία και τα βοηθά να αποφύγουν τις πτώσεις.
    Στα παιδιά πρέπει να επιτρέπεται να περπατούν ξυπόλητα κυρίως μέσα στο σπίτι. Αυτό θα τους επιτρέψει να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους με ασφάλεια. Το περπάτημα ξυπόλητος όχι μόνο βοηθά και προωθεί την καλή στάση και την ισορροπία, βοηθά επίσης να δημιουργηθεί ένας άμεσος δεσμός με το έδαφος. Aυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τη δημιουργία συναισθηματικής σταθερότητας. Με άλλα λόγια, το περπάτημα ξυπόλητος μπορεί να αυξήσει συναισθήματα όπως η εξοικείωση και η αυτοπεποίθηση.
    Όταν τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα στην παραλία, βιώνουν μια αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη και ικανοποιητική. Το περπάτημα ξυπόλητος βοηθά επίσης τα παιδιά να έχουν μια πλήρη αισθητηριακή εμπειρία. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, περπατήσαμε ξυπόλητοι και αναπτύξαμε τις αισθήσεις μας στο έπακρο.
    Λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς
    Είναι λίγο οξύμωρο καθώς από την μια τα παπούτσια προστατεύουν από την άλλη τα πόδια γίνονται ευάλωτα .
    Όταν τα παιδιά είναι ξυπόλητα, τα πόδια τους ενισχύονται. Αυτό τα καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς . Περπατώντας ξυπόλητα προάγεται επίσης η ανάπτυξη των αρθρώσεων και των μυών τους.
    Βελτιώνει την αντίληψή τους για το χώρο
    Ένα άλλο πλεονέκτημα του να περπατάει κανείς ξυπόλητος είναι ότι βοηθά στη βελτίωση της αντίληψης των παιδιών για το περιβάλλον τους και τη σχέση τους με αυτό. Αυτό τους επιτρέπει να εντοπίζουν με ευκολία αντικείμενα γύρω τους. Τους επιτρέπει επίσης να είναι προσεκτικά όταν αντιμετωπίζουν πιθανές απειλές.
    Τα παιδικά παπούτσια πρέπει να προστατεύουν τα πόδια τους. Αυτή η προστασία πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμό και απομόνωση των ποδιών τους από εξωτερικά ερεθίσματα. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ισορροπία, την κίνηση και τη στάση τους. Το πέλμα των παπουτσιών τους θα πρέπει επίσης να έχει τη βέλτιστη επαφή με το έδαφος.
    Ποιά  όμως είναι τα κατάλληλα υποδήματα για τα παιδιά;
    Τα παπούτσια τους πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά. Αυτό θα επιτρέψει στα πόδια τους να αναπνεύσουν, πράγμα
    που θα βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργιών.
    Τα πέλματα των παπουτσιών τους πρέπει να είναι αντιολισθητικά και εύκαμπτα. Αυτό θα επιτρέψει στα πόδια του παιδιού να καμπυλώσουν σωστά ενώ περπατούν.
    Οι άκρες των παπουτσιών τους πρέπει να είναι στρογγυλεμένες και ευρείες. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στα δάχτυλα των ποδιών τους να κινούνται πιο ελεύθερα. Λάβετε υπόψη ότι οι άκρες των παπουτσιών τους δεν πρέπει να απέχουν περισσότερο από 15 χιλιοστά από τις άκρες των ποδιών τους.
    Παρόλο που οι γονείς συχνά επιλέγουν υποδήματα για τα παιδιά τους από νεαρή ηλικία, είναι προτιμότερο να τους παρέχουν κάλτσες. Τα πόδια τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και πρέπει να μην είναι περιορισμένα. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να βάλετε στο παιδί σας αθλητικά παπούτσια για λίγο, ίσως για μια φωτογραφία. Ωστόσο, είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου το παιδί αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα προτού να φορέσει τα πάνινα παπούτσια.
    Τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν μεταξύ 12 έως 15 μηνών. Αυτό το διάστημα είναι που πρέπει να τους παρέχετε παπούτσια. Τα παπούτσια που επιλέγετε πρέπει να είναι κατάλληλα για τα πόδια τους. Εάν τα μικρά σας αισθάνονται άβολα με τα παπούτσια που έχουν, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλες πιο άνετες επιλογές.