Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως μια διατροφή αποτελούμενη με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα αυξάνει τις πιθανότητες μυικών πόνων.
    Μια στοχευμένη προς την συσχέτιση αυτή έρευνα (από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας) δημοσιεύτηκε στο Nutrients, σύμφωνα με την οποία μια διατροφή πλούσια από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ( fast food)  επί έξι εβδομάδες αύξησε τον αριθμό των φλεγμονωδών ουσιων στον οργανισμό, γεγονός που συνηγορεί στην αυξημένη ευαισθησία των μυϊκών νεύρων μέσω της  διαδικασία της νευροδιαβίβασης.
    Στο πειραματικο σκέλος της ερευνας μελετήθηκαν δύο ομάδες ποντικιών. Αυτα ακολούθησαν δύο διαφορετικά μοντέλα διατροφής επί έξι εβδομάδες: η 1η ομάδα ακολουθησε διατροφή τύπου πρόχειρου φαγητού ( υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα π.χ τρόφιμα ή αρτοσκευάσματα και γλυκά εμπορίου) και μια διάσημη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην άλλη ομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα ενδομυϊκά λιποκύτταρα και, με ηλετρομυογράφημα, αξιολόγησαν την απόκριση των μυϊκών νεύρων.
    Σε αντίθεση με τα ποντίκια της πλούσιας σε λιπαρά διατροφής, η ομάδα του πρόχειρου φαγητού σημείωσε υψηλότερα επίπεδα λιποκυττάρων στον μυϊκό ιστό. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες έδειξαν αυξημένη νευροδιαβίβαση του μυοσκελετικού συστήματος που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες μετά τη διακοπή της διατροφής, παρά το γεγονός πως τα πειραματόζωα ανέκτησαν γρήγορα το φυσιολογικό τους βάρος. Όπως διαπιστώθηκε, η υπερ-θερμιδική δίαιτα έξι εβδομάδων αύξησε τη διαδικασία της νευροδιαβίβασης που με τη σειρά της οδήγησε σε μυϊκό πόνο.
    Το εύρημα κρίνεται σημαντικό δεδομένης της συνεχούς αύξησης παχύσαρκων και υπέρβαρων ασθενών. Από το 1975 έως το 2016, το παγκόσμιο ποσοστό παχυσαρκίας τριπλασιάστηκε. Εκτιμάται ότι το 2030, περισσότερο από το 38% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως θα είναι υπέρβαρο και το 20%  παχύσαρκο. Και οι δύο καταστάσεις έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές νόσοι, το μεταβολικό σύνδρομο και οι μυοσκελετικοί πόνοι.
    Ιδιαίτερα προς το τελευταίο, μελέτες έχουν διαπιστώσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του πόνου. Η σχέση αυτή έχει κανονικά αποδοθεί στην αύξηση του μηχανικού στρες που προκαλείται από το επιπλέον βάρος που πρέπει να υποστηρίζουν οι αρθρώσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΔρManel Santafe, εκ των συγγραφέων της μελέτης, τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι αυτή η σχέση είναι ανεξάρτητη από την προαναφερθείσα «υπερφόρτωση» και πιθανότατα σχετίζεται με σταθερά φαινόμενα στον ανθρώπινο οργανισμό.