• Σας πόνανε τα πόδια σας;
  • Παρουσιάζετε δυσκολία στην βάδιση;
  • Ο πόνος στα πόδια σας ειναι καθημερινός και μόνιμος;
  • Παρατηρείτε κάποια παραμόρφωση στα πόδια σας;
  • Τι μπορεί να υποδηλώνει και ποτέ θα πρεπει να ανησυχήσετε!!!

  Τα πόδια μας αποτελούνται από οστά, μύες, νεύρα και αγγεία. Σε περίπτωση που αυτά τραυματιστούν ενδέχεται να δημιουργήσουν πόνους στα πόδια.

  Τα πόδια μας συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινες μας δραστηριότητες απο τις πιο απλές (οπως η μετακίνηση μας) μεχρι τις πιο σύνθετες (αθλητικές δεξιότητες). Ο πόνος στα πόδια τις περισσότερες φορές προκαλείται από υπερχρηση-καταπόνηση ή επαναλαμβανόμενους μικρούς τραυματισμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις υποχωρεί μέσα σε σύντομο χρονικού διάστημα. Ενδέχεται ωστοσο  ο πόνος στα πόδια να προέρχεται από κάποιο σοβαρότερο ιατρικό πρόβλημα.
  Ακολουθούν οι συνηθέστερα παθήσεις που περιγραφονται επιγραμματικά με την πολυτιμη επιστημονική συνδρομή ιατρών αλλων ειδικοτήτων (συνεργατών του κέντρου μας)

  Ορισμένες από τις πιθανότερες αιτίες του πόνου στα πόδια σας είναι:

  • Φυσαλίδες-Πομφόλυγες(Φουσκάλες).Οι φουσκάλες αποτελουν αντίδραση του δερματος σε περιοχές που πιέζονται επαναλαμβανομενα απο λανθασμένη υπόδηση. Ειναι τραυματισμενες περιοχες του δέρματος γεμάτες με αντιδραστικό υγρό.
  • Πόδι του αθλητή (μυκητίαση δακτύλων).Το πόδι του αθλητή είναι μυκητίαση των δαχτύλων του ποδιού και του πέλματος. Το αποτέλεσμα της μυκητιασης ειναι το ξεφλούδισμα δέρματος, μικρές φουσκάλες, έντονος κνησμός και αίσθηση καψίματος.
  • Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (Κότσι).Τα κότσια μοιάζουν με επώδυνες οστικές προεξοχές  που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες αρθρώσεις. Μπορούν να προκαλέσουν δυσχέρεια στο περπάτημα και δυσκολία στην υπόδηση. Ωστοσο η διόγκωση αυτή λανθασμένα θεωρείται απο πολλους ως κάτι που φυτρώνει εκεί.Στην πραγματικότητα αποτελεί διαταραχή του άξονα του μεγάλου δακτύλου η οποια προοδευτικά οδηγεί στην παραμόρφωση του δακτύλου.
  • Τύλοι (γνωστοί ως Κάλοι)Οι κάλοι αποτελούν μικρές, κυκλικές περιοχές σκλήρυνσης του δέρματος. Προκαλούν συνήθως πόνο κατά την βάδιση καθως δέχονται πιέσεις απο τα υποδήματα. Οι κάλοι συνήθως εμφανίζονται ραχιαία( στις κορυφές) ή στα πλάγια των δαχτύλων των ποδιών. Σε πολλές αλλες παθολογικές καταστάσεις εντοπίζονται και σε σημεία του πέλματος. Προκαλούνται από  πίεση και τριβή του ποδιού  ως αποτέλεσμα παραμορφώσεων του ποδιού.
  • Είσφρηση όνυχος(Νύχια που εισχωρούν μέσα στο δέρμα) .Η είσοδος του νυχιου στο δερμα προκαλεί πόνο και φλεγμονές στο δακτυλο που προσβάλλεται (συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο).  Σημαντικός αιτιολογικος παραγοντας η λανθασμένη περιποίηση των νυχιων μας.
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα (αποτέλεσμα της η λεγόμενη” άκανθα πτερνας”). Ο πόνος στο πέλμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας ισχυρός ιστός που εκτείνεται κατά μήκος του πέλματος και είναι προσκολλημένος στο οστό της πτέρνας. Αν τα πόδια μας καταπονουνται καθημερινά, αυτός ο ιστός διατείνεται και προκαλεί φλεγμονή στην περιοχή και επιμονο πόνο. Άκανθα πτέρνας δημιουργείται στην περιοχή που ο ιστός προσκολλάται στην πτερνα και έλκει το σημείο του οστού.
  • Μυρμηγκιές στο πέλμα. Οι μυρμηγκιες είναι μικροί όγκοι που εμφανίζονται στο πέλμα, και προκαλούνται από ορισμένους ιούς (όπως για παράδειγμα τον HPV). Κάποιες φορές μπορεί να έχουν μικρές, μαύρες κορυφές, και προκαλούν πόνο όταν στεκόμαστε όρθιοι.
  • Εξαρθρήματα (διαταραχή της επαλληλίας των οστών μίας άρθρωσης). Εξαρθρήματα οστών συμβαίνουν συνηθεστερα απο έντονη βια ως αποτέλεσμα κάκωσης. Ενδέχεται ωστόσο τα οστά να εξαρθρώνονται ως αποτελεσμα νευρομυΐκών διαταραχών οι οποίες προοδευτικά διαταράσσουν την λειτουργική αρμονία μεταξυ τους. #ΔιαστρέμματαΤα διαστρέμματα συμβαίνουν όταν οι σύνδεσμοι που συνδεουν τα οστα υποστούν περισσότερη δυναμη από όση μπορούνε να αντέξουν. Εκτός από τον πόνο, η περιοχή  είναι ευαίσθητη και μελανιασμένη.
  • Μυκητίαση στα νύχια των ποδιών. Αν κάποιο από τα νύχια των ποδιών σας μολυνθεί  το νύχι γίνεται πιο σκληρό και πεπαχυσμενο. Επισης αλλάζει χρώμα (συνήθως κίτρινο ή καφε)
  • Καταγματα οστων απο καταπόνηση (stress fracture).Αποτελεί διαταραχη στην συνεχεια των οστων μετα απο υπερβολική καταπονηση συνηθέστερα των μεταταρσιων οστών.
  • Φλεβική θρόμβωση. Αποτελεί ίσως τη σοβαρότερη αιτία πόνου στο πόδι. Προκύπτει όταν το αίμα «πήζει» μέσα σε κάποια φλέβα, εμποδίζοντας έτσι την ροή του. Ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης μπορεί να συνοδεύεται με πρήξιμο όλου του ποδιού ή της γάμπας. Μπορεί δε να προκληθεί εκτός των άλλων αιτιών και από την ακινητοποίηση του ακρου( μετά από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης οπως συμβαίνει σε χειρουργικές επεμβάσεις) .
  • Κιρσοί. Αποτελούν διατεταμένες φλέβες που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα και  στις οποίες το αίμα λιμνάζει. Με το πέρασμα του χρόνου συνήθως  μεγαλώνουν ενώ μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θρόμβωση.
  • Αρθρίτιδα. Είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων του ποδιού μετα απο καταστροφή του αρθρικου χονδρου. Η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο και ερυθρότητα στην πασχουσα περιοχή.Σε προχωρημενα σταδια συνοδεύεται από παραμορφωση του ποδιού.