Το τρέξιμο αποτελεί δραστηριότητα που γίνεται σε διάφορες επιφάνειες. Αυτό προσθέτει εκτος απο ποικιλία στην προπόνησή  αποτελεσματικότητα αναγκάζοντας το σώμα σας να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο έδαφος.
  Κάθε επιφάνεια έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την προπόνησή σας στο τρέξιμο. Θα πρέπει να επιλέξετε την επιφάνεια που είναι καλύτερη για εσάς με βάση τον προπονητικό σας στόχο και να προσπαθείτε να αλλάζετε τα πράγματα από καιρό σε καιρό για να διατηρείτε την προπόνησή σας ιδανική και ασφαλή για το σωμα σας.
  Μάθετε για τις πιο κοινές επιφάνειες και πώς αυτές αποτελουν ενα αποτελεσματικό εργαλείο προπόνησης.
  Οι 7 πιο δημοφιλείς ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ είναι οι ακολουθες. 
  1. Άμμος
  2. Συνθετική πίστα
  3. Διάδρομος
  4. Άσφαλτος
  5. Δασικά Μονοπάτια
  6. Χόρτο
  7. Ορεινά μονοπάτια
  1. ΑΜΜΟΣ
  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Όταν η άμμος είναι σκληρή, το τρέξιμο στην παραλία είναι εύκολο για τις αρθρώσεις σας . Όταν είναι μαλακό, πρέπει να σηκώνετε τα γόνατά σας, να πιέζετε πιο δυνατά και να εφαρμόζετε περισσότερη δύναμη, κάτι που σας βοηθά να βελτιώσετε την τεχνική τρεξίματος και την αντοχή σας .
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Το τρέξιμο σε μαλακή επιφάνεια είναι πολύ κουραστικό – επομένως, θα πρέπει να ενσωματώνετε τακτικά διαλείμματα για να αποφύγετε τραυματισμούς από υπερβολική χρήση. Σε μεγάλες διαδρομές, η κλίση της παραλίας μπορεί να οδηγήσει σε λοξότητα της λεκάνης. Για να το αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να αλλάζετε τις κατευθύνσεις τακτικά.
  2. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΙΣΤΑ
  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Μια πίστα τρεξίματος είναι καλή για οσους έχουν ρυθμό και κανουν διαλειμματική προπόνηση . Η ελαστική επιφάνεια ενός συνθετικού στίβου είναι επίσης τέλεια για αρχάριους ή δρομείς που επιστρέφουν μετά από τραυματισμό .
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Οι δρομείς διδάσκονται να τρέχουν αριστερόστροφα στην πίστα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες. Επομένως, είναι καλή ιδέα να αλλάζετε κατεύθυνση μια στο τόσο.
  3. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ
  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Το τρέξιμο στον διάδρομο είναι εύκολο για τους τένοντες και τους συνδέσμους σας . Είναι ένας καλός τρόπος  για να ξεκινήσετε ξανά την προπόνηση μετά από έναν τραυματισμό ή ένα “μεγαλο” διάλειμμα από το τρέξιμο. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε τον ρυθμό και την κλίση της επιφάνειας.
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Το τρέξιμο σε διάδρομο δεν είναι το ίδιο με το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους. Το “έδαφος” του διαδρόμου κυριολεκτικά τραβιέται κάτω από τα πόδια σας, έτσι επιτυγχάνετε ένα πολύ μικρότερο αποτέλεσμα προπόνησης. Την  μεγαλύτερη καταπονηση κατά τη προπονηση σε διαδρομο την δέχονται  οι γάμπες και οι αχίλλειοι τένοντες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς υπερβολικής χρήσης.
  4. ΑΣΦΑΛΤΟΣ
  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Η άσφαλτος παρέχει θεωρητικά “ιδανικες”συνθήκες για προπονήσεις tempo γιατί δεν χρειάζεται να προσέχετε την επιφάνεια. Σχεδόν κάθε βήμα είναι πανομοιότυπο και μπορείτε να επιτύχετε τη μέγιστη πρόωση. Το τρέξιμο στο δρόμο σάς επιτρέπει να τρέχετε με γρήγορο ρυθμό.
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Η σκληρή επιφάνεια σημαίνει μεγαλύτερη  καταπόνηση (οπότε να είστε προσεκτικοί αν έχετε προβλήματα στις αρθρώσεις). Η επιλογή του παπουτσιού σας είναι ζωτικής σημασίας εδώ: φροντίστε να επιλέξετε ένα μοντέλο με καλη απορροφητικότητα (αντικραδασμικά) .
  5. ΔΑΣΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Τα μαλακά μονοπάτια του δάσους ή της φύσης έχουν την καλύτερη αντικραδασμική προστασία και είναι εξαιρετικά για προπόνηση φιλική προς τις αρθρώσεις. Επιπλέον, είναι ιδανικά για μια ευέλικτη και διαδραστική τεχνική τρεξίματος .
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Η μαλακή επιφάνεια μπορεί να μειώσει τη δύναμή σας και να επιβραδύνει τον ρυθμό σας. Επομένως, τα μονοπάτια δεν είναι κατάλληλα για τρέξιμο με συγκεκριμένο ρυθμό – η ένταση είναι υψηλή ακόμη και σε πιο αργές ταχύτητες
  6. ΧΟΡΤΟ
  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Το γρασίδι είναι ιδανικό για ξυπόλυτο τρέξιμο . Δυναμώνει τους μύες των ποδιών σας και βελτιώνει την τεχνική τρεξίματος . Επιπλέον, το καλά συντηρημένο γρασίδι παρέχει την καλύτερη απορρόφηση κραδασμών .
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν προπονείστε ξυπόλητοι για να τρέχετε σε περιποιημένο γρασίδι χωρίς πέτρες και σπασμένα τζάμια.
  7. ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες κάνουν τα ορεινά μονοπάτια  πολύ διασκεδαστικά . Σε αυτα μπορείτε να εκπαιδεύσετε το χτύπημα του ποδιού σας και την τεχνική τρεξίματος ώστε να ταιριάζει με το έδαφος. Επιπλέον, η προσπάθεια αντιστάθμισης για τις ανώμαλες επιφάνειες και οι τακτικές αλλαγές κατεύθυνσης λειτουργούν στη στήριξη και σταθεροποίηση των μυών σας .
  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:Να είστε προσεκτικοί – είναι εύκολο να γυρίσετε τον αστράγαλο. Επομένως, θα πρέπει να τρέχετε σε ορεινά μονοπάτια μόνο όταν είστε καλά ξεκούραστοι.