Θα πρέπει να γνωρίζετε πιθανά ζητήματα ασφάλειας όταν υποβάλλεστε σε μαγνητική τομογραφία η οποία αποτελεί στις μέρες μας μια κοινή διαδικασία απεικόνισης.
  Το μηχάνημα απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει στη διάγνωση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων, που κυμαίνονται από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις έως διαταραχές των οστών και των αρθρώσεων.
  Η μαγνητική τομογραφία μας επιτρέπει να βλέπουμε λεπτομερώς την εσωτερική ανατομία και κατ’επεκταση τη διαφοροποίηση μεταξύ φυσιολογικών και παθολογικων ιστών.
  Σε αντίθεση με την απλή ακτινογραφια δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και  το συγκεκριμενο μηχανημα χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για τη δημιουργία εικόνων. Αυτό το καθιστά ασφαλέστερο.
  Ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία προκαλεί άγχος σε ορισμένους ασθενείς και αυτο γιατι το μηχάνημα είναι θορυβώδες προκαλεί περιορισμο σε συγκεκριμενο χώρο και δεν αλληλεπιδρά καλά με ορισμένα μέταλλα που ενδέχεται να υπάρχουν στο σώμα σας.
  Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι, ενώ η αναμονή αυτής της σάρωσης μπορεί να είναι τρομακτική, η ίδια η διαδικασία είναι πολύ λιγότερο τρομακτική από όσο φαντάζεστε. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από εσάς από το να μείνετε ακίνητοι για λίγο..
  Τι πρεπει να γνωρίζει ο γιατρος σας πριν την μαγνητικη τομογραφια; 
  • Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε κλειστοφοβία
  Κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, θα είστε ξαπλωμένοι σε ένα κλειστό μηχάνημα σε σχήμα σωλήνα. Ενώ η διάρκεια του χρόνου που θα περάσετε εκεί θα ποικίλλει, μπορεί να είναι έως και μία ώρα. Εάν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ την κλειστοφοβία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό σας προκαλεί μεγάλο άγχος. Για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τη διαδικασία, μιλήστε με το γιατρό σας εκ των προτέρων και εξηγήστε τις ανησυχίες σας, καθώς και το ιστορικό σας με την κλειστοφοβία. Ενδέχεται να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο που μπορείτε να πάρετε πριν από την έναρξη της διαδικασίας, το οποίο θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας
  • Αφήστε τα κοσμήματά σας στο σπίτι
  Το να φοράτε κοσμήματα ή εαν φέρεται μεταλλικα αντικειμενα είναι ένα από τα κορυφαία στοιχεία στη λίστα με το τι δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια μαγνητική τομογραφία. Επειδή η μαγνητική τομογραφία είναι ουσιαστικά ένας γιγάντιος μαγνήτης, οι τεχνικοί της μαγνητικής τομογραφίας θα σας ζητήσουν να αφαιρέσετε τυχόν μεταλλικά αντικείμενα από το άτομό σας πριν μπείτε στο μηχάνημα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κοσμημάτων που μπορεί να φοράτε.
  Ορισμένες συνθήκες μπορεί να απαιτούν  τροποποίηση της διαδικασίας μαγνητικής τομογραφίας . Συγκεκριμένα, τυχόν μεταλλικά εμφυτεύματα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μπορεί να είναι προβληματικά, αφού η σάρωση είναι ουσιαστικά ένας γιγάντιος μαγνήτης. Ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις θα πρεπει να γνωστοποιουνται στον γιατρο πριν την διενέργεια μαγνητικης τομογραφίας.
  Ο γιατρός σας θα εξετάσει μια εκτενή λίστα καταστάσεων  για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές να πραγματοποιήσετε τη μαγνητική τομογραφία.
  Ακολουθεί λίστα των προβλημάτων που θα πρεπει να αναφερθούν. Πιθανότατα να εκπλαγέιτε με αρκετά απο αυτά.
  • Ιστορικό νεφρικών προβλημάτων (ιδιαίτερα εαν απαιτείται ληψη σκιαγραφικου)
  • Ιστορικό διαβήτη
  • Εγκυμοσύνη
  • Προσθετικές (τεχνητές) μεταλλικές βαλβίδες καρδιάς
  • Εμφυτεύματα πέους – χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας (ανικανότητα)
  • Εμφυτεύματα ματιών  – όπως μικρά μεταλλικά κλιπ που χρησιμοποιούνται για να συγκρατούν τον αμφιβληστροειδή στη θέση του
  • Μια ενδομήτρια συσκευή (IUD) ή σπείρα – μια αντισυλληπτική συσκευή από πλαστικό και χαλκό που χωράει μέσα στη μήτρα
  • Τεχνητές αρθρώσεις – όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για  αντικατάσταση ισχίου ή  γόνατο
  • Οδοντικά σφραγίσματα και γέφυρες
  • Κλιπ απολίνωσης σαλπίγγων – χρησιμοποιούνται στη  γυναικεία στείρωση
  • Χειρουργικά κλιπ ή συνδετήρες – χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο των πληγών μετά από μια επέμβαση
  • Τατουάζ ή μόνιμο μακιγιάζ(Κάποιο μελάνι για τατουάζ περιέχει ίχνη μετάλλου, αλλά τα περισσότερα τατουάζ είναι ασφαλή σε σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας)
  • Αντικείμενα όπως σφαίρες ή σκάγια
  • Διαστολείς στήθους – χρησιμοποιούνται μετά από μαστεκτομή
  • Αντλίες ινσουλίνης και οθόνες γλυκόζης – ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται από ορισμένα άτομα με διαβήτη
  Ενημερώστε αμέσως τον χειριστή εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση ή ζέστη σε κάποιο σημείο του σωματος σας κατά τη διάρκεια της σάρωσης.