• ΓΕΝΙΚΑ
 • by Giorgos Spiliotopoulos
 • 18 Απριλίου, 2023
  Οι λοιμώξεις της χειρουργικής περιοχής επηρεάζουν δυσανάλογα την πορεια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης
  Μια ερευνητική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας οργάνωσε μια τυχαιοποιημένη μελέτη ελέγχου με 13.301 ασθενείς για να ξεχωρίσει ποια βασικά βήματα μπορούν να κάνουν οι χειρουργοί—σε οποιαδήποτε χώρα για να μειώσουν τις επιπλοκές.
  Η μελέτη τους ονομάστηκε “Ρουτίνα αλλαγής αποστειρωμένων γαντιών για την πρόληψη της λοίμωξης του χειρουργικού πεδιου “: Ηταν μια πραγματιστική, τυχαιοποιημένη μελέτη που διενεργηθηκε ταυτοχρονα σε επτά χώρες.
  Ο καθηγητής και συγγραφέας Dr. Morton του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ είπε συγκεκριμενα , «Η λοιμωξη του χειρουργικού πεδίου =SSI (surgical site infection) είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο τομέα της υγείας για μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση σήμερα. Η απλή και οικονομικά αποδοτική  αλλαγη καθαρών γαντιών κατα το κλείσιμο τραυμάτων είναι μια εύκολη στην εφαρμογή πρακτική που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και μπορεί να σηματοδοτήσει το σημαντικότερο βήμα προς τη μελλοντική ελαχιστοποίηση των SSIs και παράλληλα να βελτιώσει τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα των ασθενών».
  Η ερευνητική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου μπόρεσε να καταγράψει 13.301 ασθενείς από επτά χώρες σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου. Το πρωτόκολλο ήταν:
  Οι χειρουργοί, οι βοηθοί χειρουργοί και το προσωπικό άλλαξαν  τα αποστειρωμένα γάντια τους (ή τα εξωτερικά γάντια εάν φορούσαν διπλά γάντια) τουλάχιστον 2 φορες.
  Το προσωπικό χειρουργείου χρησιμοποίησε ένα αποστειρωμένο ολοκληρωμένο set εργαλείων που χρησιμοποιήθηκε παράλληλα για το κλείσιμο του τραύματος, συμπεριλαμβανομένου ενός βελονοκατοχου, λαβίδας και ενος ψαλιδιού.
  Ειναι σημαντικο να γίνεται αλλαγη στα γάντια  μολις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση  και πριν ξεκινήσει η συρραφη του τραύματος .
  Το πρότυπο περίθαλψης σε κάθε δεδομένο χώρο χρησίμευε ως έλεγχος, δηλαδή το προσωπικό είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τα γάντια ή τα εργαλεία του σύμφωνα με το κανονικό τους πρωτόκολλο.
  Περιγράφοντας τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά τους, ο Dr. Morton είπε τα ακόλουθα  : «Τα πιο σημαντικά  αποτελέσματά της ερευνας έδειξαν ότι η χρήση καθαρών γαντιών και εργαλιων απέτρεψε 1 στις 8 μολύνσεις τραυμάτων ακομη και σε συρραφές επιμολυσμένων και ρυπαρών (βρώμικων) τραυμάτων .  Δεδομένου του γεγονότος ότι τα τραύματα ήταν ήδη μολυσμένα, ηταν αρκετά εντυπωσιακό να διαπιστώνεται ότι μια στις 8 μολύνσεις τραυμάτων απετράπη απο  τη  συχνή χρήση καθαρών γαντιών».
  Πρέπει πάντα να εξετάζουμε  συμπληρωματικές τεχνικές και μεθόδους για την περαιτέρω πρόληψη των Λοιμώξεων του χειρουργικού πεδίου SSIs – τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι για εμάς να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τεχνικές ώστε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα στους ασθενείς μας».