Η σέλα αποτελεί ένα από τα τρία σημεία επαφής του αναβάτη (μαζί με τα πετάλια και το τιμόνι) με το ποδήλατο.  Η σωστή ρύθμισή της σε συνδυασμό με τον κατάλληλο τύπο είναι αυτά που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην άνεση-απόδοση του αναβάτη.

  Η σωστή ρύθμιση της σέλας έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με το ύψος και την κλίση.
  Όταν η θέση της  σέλας είναι πιο ψηλά από το επιθυμητό όριο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη κατανέμεται σωστά το βάρος του σώματος στη σέλα και τα πετάλια. Με τον τρόπο αυτό ασκείται περισσότερη πίεση σε  μύες-τένοντες-οστά και  εμφανίζονται ανεπιθύμητοι πόνοι.
  Όταν ο αναβάτης ειναι καθιστός, το βάρος του σωματος του διαμοιράζεται στα 3 σημεια επαφης ( στη σέλα, τα πετάλια και το τιμόνι του ποδηλάτου) . Η σωστά ρυθμιζόμενη θέση κατανέμει το 20% περίπου του βάρους του  στο τιμόνι και το υπόλοιπο 80% στη σέλα και τα πετάλια.
  Από την αναλογία αυτή (της σωστής κατανομης βάρους) αντιλαμβανόναστε οτι παρόμοιο πρόβλημα δημιουργεί και η αρνητική κλίση της σέλας στα χέρια του αναβάτη, καθώς το βάρος του δεν υποστηρίζεται σωστά και μεταφέρεται λανθασμένα επιβαρύνοντας τους καρπούς και τους ώμους.
  Οι λάτρεις της ποδηλασίας θα πρέπει να εστιάσουν σε 2 βασικά χαρακτηριστικά της σελας.
  Ολοι γνωρίζουν πόσο σημαντική ειναι η επιλογή του είδους της σελας. Δεν γνωριζουν όμως οτι εξίσου σημαντικη, ισως σημαντικότερη ειναι η σωστη  ρυθμιση της.
  Τι σημαίνει όμως σωστή ρύθμιση της σέλας;
  Όταν η σέλα είναι πιο ψηλά ή πιο χαμηλά από το ιδανικό, επιβαρύνονται πολλά σημεία του σώματος, έχοντας και αρνητικό αντίκτυπο εκτος απο την άνεση και στην απόδοση του αναβάτη.
  Ποιο ειναι το σωστό μοντέλο σέλας;
  Το σχήμα της σέλας θα πρεπει να επιλεγεται   με βαση  την ανατομία, το οδηγικό στιλ, την ευλυγισία και το επίπεδο φυσικής κατάστασης του αναβάτη.
   Μερικά tips για να καταλάβετε ότι η σέλα σας θέλει ρύθμιση
  • Πόνος πίσω απο το γόνατο :κατεβάστε τη σέλα
  • Πόνος μπροστά στο γονατο :ανεβαστε τη σέλα
  • Πόνος στην περιοχή του καβάλου :κατεβαστε ή οριζωντιωστε τη σελα
  • Πονος μπροστά στα ισχια: κλίση της σελας πολυ εμπρος και ισως χαμηλά
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποιος που έχει το ίδιο ύψος με σας δεν μπορεί να ρυθμίσει το ποδήλατό σας γιατί πολύ απλά μπορεί να έχει μακρύτερη γάμπα, κοντύτερο μηρό, μεγαλύτερο πέλμα.