Πονάνε τα οστά σας χωρίς προφανή αιτια; Ξυπνάνε την νύχτα απο τους πόνους; Οι πόνοι ειναι καθημερινοί και σχετίζονται με την δραστηριότητα; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε και να επισκεφτείτε γιατρό;

  Το σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση του πόνου είναι η ορθή διάγνωση της αιτίας του. Ο πόνος ειναι πάντα το αποτέλεσμα (σύμπτωμα) μιας παθολογικής κατάστασης που τον προκαλεί. Ουσιαστικά λειτουργεί ως ενα “καμπανάκι” που θέλει να μας προειδοποιήσει.

  Συχνότερα και πιθανότερα αίτια πόνου είναι:

  • Πόνοι γύρω απο τα οστά απο υπέρχρηση-καταπόνηση
  • Λοίμωξη (μυοσκελετικός πόνος)
  • Αρθρίτιδα (εκφυλλιστική αρθρίτιδα- νόσος απο γήρανση των οστων ή ρευματοειδής αρθρίτιδα- αυτοάνοσο αίτιο, επίθεση στα οστά απο τον ιδιο τον οργανισμό μας)
  • Κάταγμα έπειτα από ατύχημα (πτώση η χαμηλή βία)
  • Οστεοπόρωση (ονομαζεται και “ύπουλος κλέφτης” γιατι κλέβει την ποιότητα ζωής μας).
  • Πόνοι ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους ( η οποια αποτελεί διάγνωση εξ’ αποκλεισμού, όταν δηλαδή εξετάσουμε τον ασθενή και δεν βρεθεί άλλη προφανής αιτία οστικού πόνου)
  • Πόνοι στα οστα απο αγχώδεις καταστάσεις-κατάθλιψη. Τα κόκαλα μας και συγκεκριμένα η σπονδυλική στήλη είναι θέση συσσώρευσης συναισθηματικής φόρτισης και η συναισθηματική μας αστάθεια “αντανακλά” στα οστά  μας ως πόνος.
  • Δευτεροπαθής (μεταστατικός) καρκίνος, δηλαδή καρκίνος που εξαπλώθηκε στα οστά από άλλο όργανο ή σύστημα του σώματος
  • Λευχαιμία,( μορφή καρκίνου που ξεκινά από τον μυελό των οστών
  • Οστεομυελίτιδα (λοίμωξη των οστών)
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεπαρκή αιμάτωση των οστών

  Η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται επίσης σε περίπτωσεις που συνδυαστικά με τον πόνο εκδηλώνεται πρήξιμο ή ερυθρότητα( κοκκίνιλα) πάνω απο οστό ή αν διαπιστώνονται συχνά ,κατάγματα ακόμη και μετά από μικροτραυματισμούς.

  Συνιστάται η άμεση επίσκεψη στον γιατρό οταν:
  Ο πόνος εντοπίζεται σε ένα ή  περισσότερα οστά.Οταν είναι πολύ ισχυρός και δεν υποχωρεί.  Οταν παρουσιάζει συχνές εξάρσεις και σταδιακά επιδεινώνεται.Οταν είναι καθημερινός ακόμη και σε ηρεμία.

  Η ευαισθησία, ο πόνος και οποιαδήποτε άλλη ενόχληση στα οστά αποτελεί ένα από τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου των οστών, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τον παραβλέπουμε.Ο καρκίνος είναι η σοβαρότερη αιτία πόνου των οστών και συνήθως προσβάλλει τα μεγαλύτερου μεγέθους οστά των άκρων μας χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή του σε οποιοδήποτε  αλλο τμήμα του σκελετού.
  Ο πόνος που οφείλεται στον καρκίνο των οστών χρήζει  πάντα διερεύνησης.

  Ποιά συμπτώματα απο τα οστα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

  Ευαισθησία σε ένα ή και περισσότερα οστάΕνοχλήσεις που  εξελίσσονται σε επίμονο πόνο ή πόνος που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις στο πάσχον οστό.Επίμονος πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλα και σε καταστάσεις χαλάρωσης.

  Πως αντιμετωπίζεται ο πονος στα οστα;

  Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εκδηλώνετε συχνά πόνους στα οστά που δεν υποχωρούν, ιδιαίτερα εάν δεν είναι δυνατό να αποδοθούν σε κάποια προφανή αιτία όπως ένας τραυματισμός.

  Απαιτείται πάντα συμπληρωματικός διαγνωστικος έλεγχος α)εργαστηριακος για διερεύνηση αιματολογικων νοσημάτων. β)Απεικονιστικές εξετάσεις καθοδηγούμενες πάντα απο το εξειδικευμένο ιατρο.
  Η αξιολόγηση των ανωτέρω σε συνδυασμό με την κλινικη συνεκτίμηση θα αποτελεσουν το επισφράγισμα του εφησυχασμού.