Η εφαρμογή σύγχρονων και δημοφιλών τεχνικών ειναι στις μέρες μας συνυφασμένα με την πλειδοσία των ιατρών σε επίπεδο μετεγχειρητικών υποσχέσεων .”Ατραυματικό και αναίμακτο Χειρουργείο” ,΄΄ επιστροφή στην εργασία μετά το χειρουργείο”, έξιτήριο σε μερικές ώρες (αυθημερόν) και πολλά άλλα που αγγίζουν τα όρια τησ ηθικής εκτροπής.
  Ένας διαχειριστικός κανόνας στην επιλογή ενός πακέτου χειρουργικών παροχών (χειρουργικη ομάδα -νοσοκομειο-ημέρες νοσηλείας – κοστος υλικών) είναι ο ακόλουθος.
  Πώς θα σας  φαινόταν αν έπρεπε να επιλέξετε  μάνο τα  2  από τα ακόλουθα 3;
  • οικονομικό
  • ασφαλές
  • αξιόπιστο
   Φαίνεται εύκολο αλλά ας δούμε γιατί είναι αρκετά δύσκολο, πόσο μάλλον όταν  πρόκειται για ένα χειρουργείο ζωής και όταν αυτές οι παράμετροι λαμβάνουν πραγματικές  διαστάσεις στην χειρουργική πρακτική του σήμερα .
  Στο δίλημμα λοιπόν να επιλέξουμε τα δύο από τα παραπάνω τρία (στην περίπτωση ενός χειρουργείου) θα αντιληφθούμε πόσο δύσκολο είναι, τι παίρνουμε από την επιλογή μας ή ορθότερα τι θα θέλαμε να διασφαλίσουμε περισσότερο.
  Ας γίνουμε λοιπόν περισσότερο συγκεκριμένοι.
  Ας θεωρήσουμε οτι έχετε επιλέξει τον καταλληλότερο για εσάς  ιατρό (ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας, σας εμπνέει εμπιστοσύνη, έχει την απαιτούμενη εμπειρία και έχει και καλές συστάσεις). Την ωρα που κάνετε τις ερωτήσεις για την διαδικασία και την μετεγχειρητική αποκατάσταση έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα. Η παραμετροποίηση ειναι προφανώς δύσκολη και εάν πρέπει να δημιουργήσουμε 3 κατηγορίες αυτές θα αναλύονταν κατά την άποψη μου ως εξής :
  Οικονομικό : στην περίπτωση ενος χειρουργείου η  τιμή διαμορφώνεται από ένα συνδυασμό παροχών (χειρουργική ομάδα – υλικά που χρησιμοποιούνται και νοσήλεια=κοστος χειρουργείου & νοσοκομειου) .
  Ασφαλές: ποσες ειναι οι ημέρες νοσηλείας που παρέχονται απο την τιμή του πακέτου που προσφερει ο γιατρος σας; (να σημειωσουμε οτι στις 3 ημέρες περίπου διασφαλίζουμε και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον ελεγχο των επιπλοκών της αμεσης μετεγχειρητικης περιόδου).
  Αξιόπιστο : αυτό θα λέγαμε καθορίζεται απο τη  χρήση αξιοπιστων εξατομικευμενων υλικών (ενθέματα) και προηγμένων τεχνολογιών (ρομποτικα συστήματα).
  Οι συνδυασμοί που προκύπτουν μας δινουν τα ακόλουθα 3 σενάρια. Οπως είπαμε μπορούμε να διαλέξουμε 2 απο τις 3 παραμετρους σε καθε σενάριο . Και τα 3 ειναι ανέφικτο πρακτικά.
  ΣΕΝΑΡΙΟ 1ο: ασφαλές και αξιόπιστο ,
  στην περιπτωση αυτη δεν θα ειναι οικονομικό καθως θα επιλέγουν τα κατάλληλα υλικά και θα παραμείνετε  στο νοσοκομείο οσες μερες απαιτούνται για την ομαλη και ασφαλή έκβαση της μετεγχειρητικής αποκαταστασης. Αυτο σημαίνει οτι θα λαβετε επαρκείς δόσεις σε ενδοφλεβια αναλγητικα, καταλληλες δόσεις σε ενδοφλεβια αντιβιοτικά και θα υποβληθειτε σε ολες τις απαραιτητες αιματολογικες εξετασεις πριν παρετε εξιτηριο) .
  ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο: Αξιόπιστο και οικονομικό
  Εαν λοιπόν οι προτεραιότητες  μας ειναι  το χειρουργείο να ειναι ( Αξιόπιστο και οικονομικό )
  το πιθανοτερο ειναι οτι δεν θα ειναι ασφαλές καθως η ανταγωνιστική τιμή στο πακέτο παροχών θα επιτευχθεί από την μείωση των ημερών νοσηλείας. (1 ή καμμία)και των λοιπών ενδονοσοκονειακων εξοδων (φαρμακα, φυσικοθεραπειες, εξετάσεις).
  ΣΕΝΑΡΙΟ 3ο:οικονομικό και ασφαλές
  εστω ότι προτεραιότητα μας για παραδειγμα είναι το χειρουργείο μας να ειναι οικονομικό και ασφαλές,
  δυστυχώς η περικοπή θα γίνει στην επιλογή των υλικών  και κατά συνέπεια δεν θα ειναι απόλυτα “αξιόπιστο “.
  Ακολουθήστε τον συλογισμο αυτο σε ενδεχομενα διλήμματα που θα βρεθείτε στην καθημερινοτητα σας και  θα επιβεβαιώσετε την ορθοτητα του.
  Πότε όμως ενα χειρουργείο θεωρείται επιτυχημένο;
  Διαβάστε το  σχετικό μας άρθρο στον ακόλουθο σύνδεσμο.