Το κολύμπι δεν προσφέρει μόνο δροσιά, αλλά και ανακούφιση από τους πόνους, καθώς συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωση των τραυματισμών.

  Η κολύμβηση αποτελεί ιδανική άσκηση για τους ενήλικες καθώς γυμνάζει όλο το σώμα, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει ή ακόμα και θεραπεύει πλήθος μυοσκελετικών παθήσεων.

  Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η κολύμβηση και η υδρόβια αεροβική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με τραυματισμούς να ανακτήσουν τη δύναμή τους και να αυξήσουν το εύρος της κίνησής τους. Μέσω της υδροστατικής πίεσης, το νερό βοηθά στη μείωση του οιδήματος και στην αύξηση της κίνησης, ενώ σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ότι η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι συντομότερη όταν γίνεται στο υγρό στοιχείο. Απαραίτητο όμως είναι σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η επαφή με κρύα νερά σε πισίνα ή θάλασσα, γιατί ενδεχομένως ο μυς να κάνει συσπάσεις και να δημιουργήσει πόνους.

  Ποιο στυλ κολύμβησης πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με την πάθησή σας

  Η κολύμβηση είναι η καλύτερη μορφή άσκησης, για όσους υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα.
  Όμως, για να βοηθηθεί και όχι να καταπονηθεί το σώμα, προτείνεται η επιλογή του καταλληλότερου είδους ώστε οι πάσχουσες αρθρώσεις να δέχονται την μικρότερη πίεση.

  Ελεύθερο στυλ κολύμβησης

  Το ελεύθερο είναι το πιο γρήγορο είδος κολύμβησης, γιατί το σώμα βρίσκεται παράλληλα με το βυθό. Επιτελείται με ρυθμική και ομοιόμορφη κίνηση. Τα χέρια και τα πόδια κινούνται συνδυαστικά, ο κορμός στρίβει ελαφρά και το κεφάλι ανασηκώνεται από το νερό ώστε να επιτευχθεί η εισπνοή. Με αυτή τη μορφή κολύμβησης γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα. Το χέρι πραγματοποιεί μία πλήρη περιφορά, ενεργοποιώντας την άρθρωση του ώμου. Πρέπει να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο και από οξεία τενοντοπάθεια του ώμου.

  Ύπτιο στυλ κολύμβησης

  Ενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις του κορμού (στην πλάτη, τη μέση ή τον αυχένα). Το ύπτιο γυμνάζει τους γλουτιαίους, τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους, αλλά και τους μυς των χεριών, των ώμων και της πλάτης. Χαρίζει γράμμωση στο σώμα κι έχει ευκολότερη αναπνοή από το κρόουλ. Το ύπτιο στυλ κολύμβησης συνιστάται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπιας μορφής αυχενικό ενώ βοηθάει αρκετά και στα γόνατα. Είναι πιο ξεκούραστο στυλ από το ελεύθερο, ενώ ανακουφίζει και ενδυναμώνει τους μυς των ώμων, λόγω της περιστροφής.
  Επίσης, το σώμα συνηθίσει στην σωστή τοποθέτηση του κεφαλιού και του αυχένα, καθώς είναι όλη τη διάρκεια έξω από το νερό και γυμνάζεται ο αυχένας ώστε να το στηρίζει, χωρίς να καταπονείται. Πρέπει να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από οξείες καταστάσεις, όπως οσφυο-ισχιαλγίες, ριζίτιδες και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

  Το πρόσθιο στυλ κολύμβησης

  Συνιστάται στα άτομα που έχουν δύσκαμπτες αρθρώσεις και δεν πρέπει να τις καταπονούν απότομα.

  Είναι ιδανικό σε ασθενείς με αρθρίτιδες ενώ αντενδείκνυται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Απαιτεί την υπερέκταση του κορμού με αποτέλεσμα να καταπονεί την ταλαιπωρημένη από την καθημερινότητα σπονδυλική στήλη. Πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν δύσκαμπτο αυχένα και σπονδυλολίσθηση στην οσφυϊκή μοίρα. Το πρόσθιο εξασκεί τους θωρακικούς μύες, δίνει σωστή κίνηση κι ευλυγισία στη σπονδυλική στήλη και συσφίγγει όλο το επάνω μέρος του σώματος. Είναι ρυθμικό και με σχετικά εύκολη αναπνοή.

  Πεταλούδα

  Η πεταλούδα είναι ο σπανιότερα συνιστώμενος τρόπος κολύμβησης, αφ’ ενός γιατί πολύ λίγοι κατέχουν την τεχνική, αφ’ ετέρου γιατί είναι απαιτητικό και δεν ενδείκνυται για μυοσκελετικές παθήσεις.

  Συμπέρασμα

  Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η υδρόβια άσκηση βοηθάει σχεδόν σε όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η μετεγχειρητική αποκατάσταση, είναι συντομότερη όταν γίνεται στο υγρό στοιχείο. Μέσω της υδροστατικής πίεσης, το νερό βοηθάει επίσης στη μείωση του οιδήματος και στην βελτίωση της κίνησης. Το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα είναι αφενός η αύξηση της μυικής δύναμης και αφετέρου η σταδιακή αύξηση της τροχιάς της κίνησης.